Hvalhajer har 'tænder' i øjnene, viser nyt studie
hvadhøj øjne tænder

Den blide kæmpe kan blive op til 18 meter lang, lever fortrinsvis af plankton - og så har den 'tænder' i øjnene, viser nyt studie! (Foto: Shutterstock)

Den blide kæmpe kan blive op til 18 meter lang, lever fortrinsvis af plankton - og så har den 'tænder' i øjnene, viser nyt studie! (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
02 juli 2020

Marinbiologer fra Japans Okinawa Churashima Research Center har fundet ud af, at der findes 'tænder' i hvalhajers øjne – særligt omkring irisen.

Og der kan være op til 3.000. Det skriver Gizmodo.  

Der er tale om en form for modificerede tænder, der beskytter dyrets sårbare øjne, mener forskerne ifølge Gizmodo. 

hvalhajer tænder øjne

Her kan du se eksempler på de modificerede 'tænder', der i hobetal er fundet omkring hvalhajernes øjne. (Illustration: Taketeru Tomita et al., 2020/PLOS One)

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift PLOS One.

De blide kæmper, der kan blive op mod 18 meter lange og primært lever af plankton og fisk, har ingen øjenlåg. Deres øjne sidder tilmed helt ude på siden af hovedet og er derfor meget udsatte i miljøet omkring dem.

 

Marinbiologerne har undersøgt levende og døde hvalhajers øjne. Hvalhajerne stammer fra akvarier i både Japan og USA. Det er aldrig blevet gjort før, så fundet af de 'knivskarpe' øjne er helt nyt, skriver Gizmodo.

Modificerede tænder findes også andre steder på kæmpens krop, faktisk er hele kroppen dækket af dem. Man kender til modificerede tænder på andre hajer også, men hvalhajen er ifølge Gizmodo det eneste dyr, hvor man har fundet dem i øjnene.

Disse mærkværdige tænder beskytter dyret som en rustning mod farer, men reducerer også vandets friktion mod kroppen, så hvalhajen kan nå en højere fart under vandet, ifølge Gizmodo.

Derudover fandt forskerne også en anden bemærkelsesværdig ting ved hvalhajen:

Den var i stand til at trække øjet ind i øjenhulen, cirka halvdelen af det samlede øjes diameter, ifølge Gizmodo. 

Det er altså nemt nok at leve uden øjenlåg - hvis man vel og mærke har tænder i øjnene og er i stand til at trække øjnene dybt ind i hovedet på kommando. 

hvalhaj øjne tænder

Her kan du se hvalhajens øjne. (Foto: Taketeru Tomita et al., 2020/PLOS One)

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.