Noget mærkeligt sker på Mars under en solformørkelse
Mars Phobos Deimos Solformørkelse

Temperaturen på Mars’ overflade falder, når den største af den røde planets måner, Phobos, forårsager en solformørkelse. Dette kan være skyld i en spøjs opdagelse. (Foto: Shutterstock).

Temperaturen på Mars’ overflade falder, når den største af den røde planets måner, Phobos, forårsager en solformørkelse. Dette kan være skyld i en spøjs opdagelse. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
08 september 2020

Jorden har én måne. Mars har to, og de opfører sig anderledes end vores egen.

Den største af Mars’ måner, Phobos, er tættere på den røde planet, end Månen er på Jorden.

Af denne årsag opstår der flere solformørkelser, hvor Phobos passerer forbi mellem Solen og Mars på blot 30 sekunder.

Det er under en sådan formørkelse, at rumfartøjet Mars Insight har gjort en opsigtsvækkende opdagelse på sine instrumenter.

Ved hver solformørkelse registrerer Insight på sin seismograf, at denne (seismografen) tilter infinitesimal (så uendelig småt, at der ikke er en måde at måle det på) til den ene side.

Det skriver Science Alert, på vegne af analyser fra ETH Zurich’s Institute of Geophysics i Schweiz. 

Forskerne målte i alt signalerne tre gange.

Udover det infinitesimale tilt målte et infrarødt radiometer et mindre fald i temperaturen under solformørkelserne, hvorefter der gik halvandet minut, før Mars' overflade var tilbage til den oprindelige temperatur, skriver Science Alert.

Ifølge seismologen Martin van Driel og resten af holdet fra ETH Zurich, er temperaturfaldet formentlig årsag til tiltet.

»Under en formørkelse bliver jorden koldere. Jorden deformeres skævt, hvilket får instrumentet til at tilte,« siger Martin van Driel til Science Alert.

Opdagelsen kan ifølge forskerne få os til at forstå Phobos og Mars bedre i fremtiden, skriver Science Alert.

Resultaterne er udgivet i Geophysical Research Letters.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.