Hvad er hårdest - knækbrød eller din mave?
Knækbrød mad maven hårdest

Knækbrød ændrer ikke form ved et svagt tryk, hvorimod maven giver efter for den mindste lille berøring. (Foto: Shutterstock)

Vi ved alle at stål er hårdere end træ. Hvis man trykker stål mod et stykke træ laver man et mærke, og hvis man trykker længe og/eller hårdt nok går træet i stykker.

Men hvad er hårdest, knækbrød eller din mave? Forestil dig at du tager et stykke knækbrød og presser en af kanterne ind mod din mave. (Du behøver ikke forestille dig det - du kan også prøve at gøre det.)

Hvad er hårdest? I første omgang giver din mave efter. Knækbrødet skærer sig ligesom ind i maveskindet, men hvis du trykker hårdt nok vil knækbrødet pludselig give efter og knække. Hvor hårdt man skal trykke før det sker, afhænger af hvor veltrænet din mave er.

Når forsøget er afsluttet er din mave ganske upåvirket, mens knækbrødet er knust. Så hvad er så hårdest?

Knækbrød er hårdest

Når det virker som et umuligt spørgsmål at svare på, er det fordi jeg ikke har defineret, hvad jeg mener med hårdt. Når jeg gør det bliver det meget nemmere.

Den definition man normalt bruger er at hårdhed handler om, hvor stort et tryk der skal til for at noget ændrer form. Med denne definition vinder knækbrødet. Det ændrer slet ikke form ved et svagt tryk, hvorimod maven giver efter for den mindste lille berøring. Knækbrød er altså hårdere end din mave.

Man kan også lave en definition der handler om, hvor stort et tryk der skal til før noget går i stykker. I materiale fysikken kalder vi denne størrelse for 'styrken' af materialet. Og her vinder maven. Det tryk som knuser knækbrød gør overhovedet ingen skade på maven.

Konklusion bliver altså at maven er stærkere end knækbrøddet, selvom knækbrødet er hårdest.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.