Hvad er forskning? Forklaret til en 8-årig
SERIE: I første afsnit af videoserien 'Forklaret til en 8-årig' forklarer leverforsker Maja Thiele sin 8-årige datter Frida, hvad videnskab egentlig er.

Videnskab resulterer typisk i en artikel, som bliver publiceret i et videnskabeligt tidsskrift. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Videnskab resulterer typisk i en artikel, som bliver publiceret i et videnskabeligt tidsskrift. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Hvad gør egentlig noget til videnskab? Hvorfor er bøgerne om Harry Potter for eksempel ikke videnskab? Og er en børnebog om kroppen så videnskab?

Det er nogle af de spørgsmål Maja Thiele, leverforsker og lektor ved SDU, stiller sin 8-årige datter Frida i videoen over artiklen.

Video-serien 'Forklaret til en 8-årig'

Over de næste seks onsdage vil Maja Thiele i en række videoer forklare sin datter Frida, hvad videnskab og forskning er.

Med videoserien vil Maja Thiele formidle den videnskabelige praksis og begreber som kausalitet og korrelation på et niveau, hvor langt de fleste forhåbentlig kan være med.

Sammen skal de i en videoserie på seks afsnit udforske og blive klogere på, hvad videnskab er, og hvordan man forsker. I første afsnit tager de fat på det mest grundlæggende spørgsmål: Hvad er videnskab?

Videnskab begynder ofte med et ubesvaret spørgsmål

Hvorfor er himlen blå? Hvad falder hurtigst, en fjer eller en sten? Videnskab begynder ofte med en idé eller et spørgsmål, som man ønsker et svar på.

Det gjorde det også for Maja Thiele, da hun kom på et spørgsmål om fedt i leveren, der endnu ikke fandtes svar på.

Men ét godt spørgsmål er ikke nok – hvordan man angriber sit spørgsmål er afgørende for, om det er videnskab eller ej. Det handler blandt andet om at opstille hypoteser og arbejde systematisk.

Se videoen, og hør mere om processen fra det ubesvarede spørgsmål til en videnskabelig artikel og bliv klogere på, hvad der karakteriserer videnskab.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.