Hvad?? Den tasmanske tigers unger lignede ulves, selvom de ikke er i familie
ulve tasmanske tigere ligheder evolution mærkelige australske dyr

Ulve og de uddøde tasmanske tigere har lignet hinanden helt fra barnsben, viser et nyt, australsk studie. (Foto: The Pask Lab)

Ulve og de uddøde tasmanske tigere har lignet hinanden helt fra barnsben, viser et nyt, australsk studie. (Foto: The Pask Lab)

11 januar 2021

Den nu uddøde tasmanske tiger (Thylacinus cynocephalus) har lignet ulve (Canis lupus) helt fra dens tid i pungen.

Da de to arter ikke er i direkte familie med hinanden, fortæller det historien om, hvordan dyr kan udvikle sig på slående ens vis i hver deres økosystem.

Det skriver University of Melbourne i en pressemeddelelse.

»Det er iøjnefaldende, at de tasmanske tiger-unger ligner ulveunger mere, end de ligner andre pungdyr, som de er nærmere i familie med,« siger professor Andrew Pask fra University of Melbourne i pressemeddelelsen.

Micro-CT-skanninger og digitale rekonstruktioner er blevet brugt til at sammenligne den uddøde tasmanske tigers kranie-udvikling med ulve.

»Vi ved, at den tasmanske tiger og ulven ligner hinanden som voksne, men vi vidste ikke, hvornår de begyndte at udvise en slående lighed under opvæksten,« siger Pask i pressemeddelelsen.

Studiet viser, at den tasmanske tiger og ulve har udviklet lignende instrukser i sit genom, der har en effekt på kraniets stamceller under opvæksten.

3D-billeder som dem, der blev taget af de mange ulve- og tasmanske tigerkranier, kan bruges til at vise skjult diversitet i naturen, siger professor Christy Hipsley fra Melbourne University, der er specialist i CT-skanninger.

»Ved at sammenligne hele serier af kranier fra nyfødt til voksen kunne vi visualisere små forskelle i udviklingen, der præciserer, hvor og hvornår på celleplan, kraniet udvikler sig til at passe til en kødæder.« 

Studiet er udgivet i Communications Biology.

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.