Hvad!? Bruger delfiner kvælerslange som sexlegetøj?
floddelfin anakonda i leg amazonas jungle

Floddelfinernes hårdhændede leg med slangen blev fanget på video af forskergruppen. (Entiauspe-Neto et al., Ecology, 2022)

Floddelfinernes hårdhændede leg med slangen blev fanget på video af forskergruppen. (Entiauspe-Neto et al., Ecology, 2022)

Kilde: 
04 maj 2022

Delfiner er kendte og elskede for deres legesyge og intelligens. Tænk bare på vandparker verden over med delfinshows eller den sydfynske delfin, der er blevet folkeeje: Svendborgsunds Delle

Alligevel tabte en gruppe forskere kæben, da de så en flok af Delles sydamerikanske slægtninge, bolivianske floddelfiner, lege. 

I centrum for deres leg var nemlig et helt andet dyr, der også tilhører den bolivianske del af Amazonas: En beni anakonda (Eunectes beniensis), som er en stor kvælerslange

Det skriver ScienceAlert.

Delfinernes leg med slangen blev observeret og filmet af forskergruppen tilbage i august 2021. Men det var først, da de gennemså videoerne, at de opdagede anakondaen. 

Hvorfor slangen blev offer for delfinernes leg ved forskerne ikke med sikkerhed. 

Ifølge forskernes nyligt publicerede studie om delfinernes leg er det muligt, at delfinerne legede med slangen for lære hinanden om den, eller måske viste de voksne delfiner blot slangen frem for deres unger - eller måske var de i gang med at spise den.  

En helt fjerde mulighed er, at de brugte slangen som en slags sexlegetøj; i hvert fald var flere af de mandlige delfiner opstemte undervejs. 

Det er dog rimelig sikkert, at slangen ikke har nydt legen så meget som delfinerne. Ifølge forskerne var slangen »sandsynligvis levende under og kort tid inden interaktionen« men mistede højst sandsynligt livet undervejs.

Selvom det er svært at drage nogle konklusioner fra observationerne, bidrager de med viden om de udrydningstruede floddelfiners adfærd. 

Det er første gang, en interaktion mellem beni anakondaen og den bolivianske floddelfin er blevet observeret - og hvis det stod til anakondaens slægtninge: nok også sidste gang.

msb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.