Hunde med over-kærlig mor bliver dårligere førerhunde
Kilde: 
08 august 2017

Hunde, der har haft en meget opmærksom og kærlig mor som hvalp, har langt mindre sandsynlighed for at bestå prøven til at blive førerhund.

Det skriver Newscientist.com

Grunden er blandt andet, at førerhunde skal være fokuserede og opmærksomme på deres omgivelser, og at de for eksempel ikke må stikke efter et egern, hvis der løber et forbi deres snude.

Deres – måske blinde – ejere skal kunne regne med dem hele tiden, og prøven til at blive førerhund er derfor så svær, at 70 procent af hundene ikke klarer sig igennem den.

Og det gælder altså især dem, der har haft en meget kærlig mor, viser ny forskning.

For at finde frem til, hvad der udgør en god førerhund, monitorerede en forsker fra University of Pennsylvania 98 hunde, der skulle trænes som førerhunde, fra de blev født, til de var 2,5 år gamle. Det var labradorer, schæferhunde og golden retrievere. 

Ud fra tidligere studiers konklusioner troede forskeren, at hundene ville blive bedre førerhunde, hvis de havde fået meget opmærksomhed fra deres hundemødre, men det viste sig at være omvendt. 

De hunde, hvis mødre havde været tæt på dem, havde rengjort dem mest og nusset mest om dem, var mere tilbøjgelige til at gø, hvis de blev præsenteret for et nyt legetøj, blev lettere distraheret og var langsommere til at løse problemer. 

Forskeren forklarer selv, at studiet måske kan hjælpe hundeskoler med at finde de bedste hunde til opgaven tidligere i forløbet, så et så stort antal ikke behøver at falde fra. Ved at bruge mødre, der ikke er overkærlige, får man i gennemsnit flere brugbare førerhunde, er tanken. 

Men det er altså ikke sikkert, at konklusionen er så klar, lyder det fra Rosalind Arden fra London School of Economics and Political Science, som ikke har været med til at lave studiet. Hun mener, der er brug for mere forskning, før man kan sige noget endeligt. 

»Taget i betragtning, hvad vi ved om genernes indflydelse på træk som intelligens, personlighed og temperament i de mest undersøgte dyr af alle – nemlig os selv – er vi nødt til at forholde os til, at generne også spiller en rolle her,« siger hun til Newscientist.com

Studiet er publicerethttp://www.pnas.org/content/early/2017/08/01/1704303114.abstract i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.