Hunde kan måske lugte sig frem til stress hos mennesker
hund naese closeup

Studiet blev udført med hjælp fra fire hunde, ‘Treo’, ‘Fingal’, ‘Soot’ og ‘Winnie’, der alle var meldt til som frivillige af deres ejere. (Foto: Shutterstock)

Studiet blev udført med hjælp fra fire hunde, ‘Treo’, ‘Fingal’, ‘Soot’ og ‘Winnie’, der alle var meldt til som frivillige af deres ejere. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
04 oktober 2022

Hunde er i stand til at snuse sig frem til stoffer, bomber og sygdomme som kræft, diabetes og selv corona. Nu indikerer ny forskning, at de også kan lugte sig frem til menneskers psykiske tilstand.

I et studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Plos One, fremgår det, at fire hunde i et eksperiment ofte var i stand til at finde de mennesker, der var stressede - blot ved at lugte til ånde eller sved.

Det skriver BBC.

De fire hunde blev først og fremmest trænet til eksperimentet, hvor de skulle lære at vælge en ud af tre dåser. Da forskerne var sikre på, at hundene havde forstået opgaven, kunne de begynde at putte sved og ånde fra 36 forsøgspersoner i dåserne.

For at gøre forsøgspersonerne stressede bad forskerne dem om at løse et svært regnestykke. Det var en stressende opgave, hvilket blandt andet viste sig på et højere blodtryk og hjerterytme sammenlignet med før opgaven.

Hundenes opgave var efterfølgende at vælge den dåse, der indeholdt ånde eller sved fra en stresset person. Hvis de valgte rigtigt, fik de en godbid.

Ud af 720 forsøg valgte hundene dåsen med sved eller ånde fra en stresset person 675 gange.

»Det var ret utroligt at se dem så selvsikre i at fortælle mig, at ‘nej, de her to ting lugter helt klart forskelligt’,« siger Clara Wilson, der er ph.d-studerende og en af forskerne bag studiet, til The Guardian.

Forskerne mener, at deres opdagelse kan blive brugbar i forhold til at træne hunde, som skal hjælpe mennesker, der for eksempel lider af posttraumatisk stresssyndrom.

I videoen kan du se BBC’s reportage i forbindelse med studiet, hvor en af hundene fra eksperimentet forsøger at lugte sig frem til stress. (Video: BBC News)

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.