Hund slår kat: Mennesker reagerer stærkere på hundens piben end på kattens miav
Hund lyde piben mennesker reagere

Det var kun katteejere, der reagerede stærkere på kattelyde end hundelyde i et nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Det var kun katteejere, der reagerede stærkere på kattelyde end hundelyde i et nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
23 august 2019

De fleste kender lyden af en kat, der miaver, og en hund, der piber, for at fange menneskers opmærksomhed.

Men de færreste er nok bevidste om, hvilken effekt de to forskellige kæledyrs lyde har på os. 

Det har et forskerhold med en lektor fra Aarhus Universitet i spidsen imidlertid undersøgt, og de kan konkludere, at hundes pibelyde er mere effektive end kattens miaven, når det gælder om at fange vores opmærksomhed og trykke på de rette følelsesmæssige knapper.

Det fortæller studiets hovedforfatter, Christine Parsons, lektor ved Interacting Minds Centre på Aarhus Universitet, ifølge mediet Medical Xpress:

»Resultaterne antyder, at hunde er mere effektive end katte, når det gælder om at klage sin nød til mennesker,« siger Christine Parsons.

LÆS OGSÅ: Er hunde og katte naturlige ærkefjender?

I studiet har man undersøgt effekten af hunde- og kattelyde hos mere end 500 mennesker, hvoraf nogle var hundeejere, og nogle var katteejere, mens andre slet ikke havde kæledyr. 

Hundelyde påvirkede i høj grad hunde- og katteejere samt gruppen uden kæledyr, der generelt fandt hundes piben mere trist end kattes miaven.

Nogle kategoriserede endda hundenes klynken som værende lige så trist som en grædende baby. Det var kun katteejerne selv, der reagerede stærkere på kattelyde end på hundelyde. 

Forklaringen kan ifølge Christine Parsons og hendes kolleger findes i de to dyrs forskellige natur.

Hunde er nemlig fuldstændigt afhængige af, at mennesker reagerer på deres lyde for at få den pleje og mad, som de har brug for, mens katte er mindre afhængige af mennesker.

I det samme studie kunne forskerne også fastslå, at ideen om katteejere som mere neurotiske end andre, og i yderste tilfælde forestillingen og stereotypen om 'den skøre kattedame', ikke holder vand. 

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Royal Society Open Science.

LÆS OGSÅ: Hvem er klogest - katte eller hunde?

LÆS OGSÅ: Derfor bliver katte aldrig så tamme som hunde

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.