Honningbier styrter ned, når de flyver over spejle
Honningbi blomst flyvning højde orientering

Honningbier er dygtige flyvere - i hvert fald så længe, de kan orientere sig via jorden under dem. (Foto: Shutterstock)

Honningbier er dygtige flyvere - i hvert fald så længe, de kan orientere sig via jorden under dem. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
20 april 2022

Det er veldokumenteret, at piloter kan have en klar fornemmelse af, at de holder højden, selvom deres fly styrer mod jorden – et fænomen, der kaldes rumlig desorientering.

Blandt andet derfor er cockpittet i et fly fyldt med målingsredskaber og -værktøjer.

Den luksus har honningbier imidlertid ikke, og et nyt studie har nu afdækket, hvad der sker, når en honningbi flyver henover et spejl.

Resultatet er ikke ulig en pilot uden sine måleredskaber.

Det skriver ScienceAlert.

Allerede i 1963 observerede forskere, at honningbier, der var blevet trænet til at flyve henover en sø, tabte højde og ramte vandspejlet, når der var blikstille.

Det nye studie udsatte imidlertid ikke honningbierne for potentiel druknedød. I stedet konstruerede forskerne en 2,2 meter lang tunnel, hvor loft og gulv var spejle, der kunne dækkes til.

Når forskerne sendte bierne igennem tunnelen med tildækkede spejle, holdt bierne mestendels højden. Det samme gjaldt, når kun loftet var et spejl.

Problemerne opstod, når gulvet blev afdækket. Nu begyndte bierne at styrte efter omkring 40 centimeter, og når både loft og gulv var spejle allerede efter 8 centimeter.

Forskerne konkluderede, at bierne bruger visuelle pejlemærker under dem til at holde en stabil højde. Når disse forsvinder, prøver de at nærme sig jorden for igen at kunne orientere sig.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Biology Letters.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.