Honningbier bruger lort til at beskytte sig mod drabelige gedehamse
Honningbi Gedehamse Lort

Forskere har opdaget at honningbier bruger lort til at beskytte sig selv mod gedehamse i Vietnam. (Foto: Shutterstock).

Forskere har opdaget at honningbier bruger lort til at beskytte sig selv mod gedehamse i Vietnam. (Foto: Shutterstock).

10 december 2020

Honningbier i Vietnam (Apis cerana) har udviklet flere kreative metoder til at undgå angreb fra sin fjende nummer et: En stor asiastisk gedehams med det videnskabelige navn Vespa soror.

Ifølge et nyt studie har asiatiske honningbier taget et spektakulært våben i brug i forsøget på at bekæmpe angreb fra sin modstander.

Når gedehamse typisk angriber bikuberne, skærer de hovedet af honningbierne, hvorefter de kaprer bikuberne og fortærer biernes larver.

For at forhindre dette, belægger bierne indgangen til deres bikube med lort, der hjælper med at holde den asiatiske kæmpe-gedehams væk.

Det skriver National Geographic.

Det er første gang, at forskere observerer honningbier bruge ’redskaber’ til at hjælpe dem, fortæller Heather Mattila, der er entomolog ved Wellesley College i Massachusetts i USA og medforfatter til det nye studie, til National Geographic.

Andre forskere er dog ikke helt enige i, at den nyopdagede adfærd er så unik igen:

»Det er lidt at strække den at kalde dette [det første eksempel på] redskabs-brug, siger entomolog Stephen Martin fra det britiske University of Stanford i en email til National Geographic.

»Arterne bruger også blade til at markere indgangen til bistaderne, og staderne er bygget op af papir.« 

Ifølge Stephen Martin kunne disse former for adfærd ud fra forskernes definition lige så vel kaldes redskabsbrug.

Forskere har tidligere observeret sorte markeringer ved indgangen til bikuber i Vietnam og andre steder i det sydøstlige Asien, men først nu har man fundet ud af, hvad det mørke materiale består af.

Bierne bruger lort fra dyr som høns og køer.

Opdagelsen kan muligvis bruges til at hjælpe biavlere andre steder i verden, hvor invasive arter af gedehams – også kendt i amerikanske medier som ’murder hornets’ – generer insekterne.

Studiet er publiceret i tidsskriftet PLOS ONE.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.