Hold fast! Klimaændringer øger risikoen for flyturbulens
Kilde: 
07 april 2017

Forskere forudser i et nyt studie, at alvorlig turbulens på flyrejser kan blive tre gange mere almindeligt, i takt med at kuldioxid i atmosfæren stiger. Det skriver newscientist.com.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Advances in Atmospheric Sciences.

Menneskeskabte klimaændringer styrker vindgradienterne – altså de lodrette og vandrette ændringer i vindhastighed og/eller retning over en kortere distance.

De højtliggende jetstrømme med hurtigt strømmende luft vil således blive styrket – og dette forårsager turbulens.

Hvis de nuværende tendenser fortsætter, vil den atmosfæriske CO2 stige til det dobbelte af, hvad den var før industrialiseringen, når vi når midten af dette århundrede.

Ved at bruge supercomputersimulationer har forskerne regnet sig frem til, at en sådan fordobling af CO2-niveauet i atmosfæren vil øge sandsynligheden for alvorlig turbulens i fly med 149 procent.

»Vores nyt studie tegner det mest detaljerede billede af, hvordan flyturbulens responderer på klimaændringer,« siger studiets hovedforfatter Paul Williams fra University of Reading i Storbrittanien til newscientist.com.

»Selv de mest trænede flypassagere vil blive alarmerede ved udsigten til en 149 procent stigning i alvorlig turbulens, som kan føre til hospitalsindlæggelse,« fortsætter han.

Forskerne forudser desuden, at en fordobling af CO2-niveauet vil øge let turbulens med 59 procent og moderat turbulens med 94 procent.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.