Hør en bavian bruge samme vokallyde som mennesker
guineabavian rød bavian abe lyde stemme vokallyde

Guineabavianen lever i det vestlige Afrika og er ifølge det nye studie i stand til at lave de samme vokallyde som os mennesker. (Foto: Shutterstock)

Guineabavianen lever i det vestlige Afrika og er ifølge det nye studie i stand til at lave de samme vokallyde som os mennesker. (Foto: Shutterstock)

12 januar 2017

Bavianer er i stand til at lave vokallyde, som har slående lighed med dem, vi mennesker laver, og det giver helt ny indsigt i sprogets evolution. Det skriver independent.co.uk.

Et nyt studie publiceret i tidsskriftet PLOS ONE afslører, at bavianer laver forskellige vokallyde, hvilket peger på, at sprog begyndte at udvikle sig for 25 millioner år siden.

Det betyder, at historiebøgerne muligvis skal skrives om, for her står der, at mennesker begyndte at tale for kun mellem 70.000 og 100.000 år siden.

Hør aberne bjæffe, grynte, knevre og lave parringslyde her:

Man har indtil nu arbejdet ud fra hypotesen om, at bavianer manglede den rette form for strubehoved til at kunne lave den slags lyde. Man har troet, at menneskelige sproglyde kræver et lavt strubehoved, og at abers høje strubehoved derfor gør dem ude af stand til at lave lydene.

Men det har det nye studie modbevist.

»Sprog er et kendetegn for vores art, og dets udviklingsforløb er en af de sværeste ting at klarlægge i videnskaben,« skriver seniorforsker i biologisk antropologi ved
University of Grenoble i Frankrig Louis-Jean Boë og hans kollegaer i studiet.

»Ved at undersøge vokaliseringer gennem akustiske analyser, analyser af tungens anatomi og modellering af akustisk potentiale, fandt vi, at bavianer producerer lyd, der deler frekvensstrukturen f1/f2 med menneskelige vokaler,« fortsætter de.

For at komme frem til resultatet, lyttede forskerne til 1.335 spontane lyde fra 15 guineabavianer, også kaldet røde bavianer, i forskellige sociale kontekster - blandt andet ved samleje. De sammenlignede de forskellige vokallyde med lyddata fra amerikansk-talende børn.

De undersøgte også tungerne og stemmebåndene på to bavianer, efter de var døde af naturlige årsager. Denne undersøgelse viste, at aberne har samme tungemuskler som mennesker og derved præcist kan kontrollere tungens position. Det tyder derfor på, at de bruger samme teknik til at lave vokallyde som os.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.