Hør det gennemtrængende skrig: Forskere har fundet verdens mest larmende fugl
hvide klokkefugl sang larm piha

Den hvide klokkefugl er den mest højlydte fugl på kloden, viser et nyt studie. Dermed skubbes fuglearten Piha af pinden som den mest larmende. Foto: Anselmo d’Affonseca.

Den hvide klokkefugl er den mest højlydte fugl på kloden, viser et nyt studie. Dermed skubbes fuglearten Piha af pinden som den mest larmende. Foto: Anselmo d’Affonseca.

Kilde: 
22 oktober 2019

Den skriger højere end en motorsav. 

Den hvide klokkefugl, som er beslægtet med arten spurvefugl, er med sit 117 decibel høje skrig den mest larmende fugl på kloden. 

Det skriver Politiken på baggrund af et nyt studie af fuglen.

Hanudgaven af den hvide klokkefugl - med det latinske navn Procnias albus - laver sit højlydte skrig, når den forsøger at imponere en potentiel mage af det modsatte køn.

Og de 117 decibel svarer altså til den støj, der kommer fra en motorsav eller en kraftig flyvemaskine, skriver mediet. 

Hør det høje skrig her. (Video: Anselmo d’Affonseca/Science News)

LÆS OGSÅ: Forskere planter falske minder i fugle: Nu kan de synge sange, de aldrig har hørt

Lydtrykket er cirka tre gange så højt som fuglearten Piha, som man tidligere troede, var den mest højlydt skrigende fugl. Den larmende lyd er den højeste, man har målt komme ud af en fugl, og derfor bliver fuglen nu også noteret i Guinness Rekordbog.

Forskerne bag det nye studie havde en fornemmelse af, at den hvide klokkefugl havde et af de højeste kald i verden, og derfor målte de dyrenes skrig. Det er første gang, lydstyrken hos den hvide klokkefugl er blev undersøgt i dybden. 

Men hvorfor vil hunnerne overhovedet være i nærheden af den larm? Det undrer forskerne sig også over.

»Vi ville gerne vide, hvorfor hunfuglene frivilligt holder sig så tæt på hannerne, når de synger deres larmende sange. Måske er det bare fordi, de forsøger at vurdere hannerne tæt på, selvom de risikerer at skade deres hørelse,« siger Jeff Podos, der er professor ved University of Massachusetts, USA, i en pressemeddelelse. 

Klokkefugle vejer kun ca. et kvart kilogram, og derfor er det ifølge forskerne en imponerende bedrift at larme så meget. 

bellbirds larmer meget piha fugl

Her kan du se, hvordan forskerne sammenlignede den hvide klokkefugls skrig med pihaens skrig. (Illustration: Podos & Cohn-Haft i Extremely loud mating songs at close range in white bellbirds).

Og frygter du at blive vækket af en hvid klokkefugl i den nærmeste fremtid, kan du være ganske rolig. Den lever nemlig primært i bjergrige egne i Amazonas i det nordlige Brasilien.

»Den hvide klokkefugl har en meget voldsom stemme. Det er en nærmest eksplosiv lyd, der kommer ud af næbbet på den, som kunne minde om den lyd, der kommer, når man slår en hammer hårdt ned i en olietønde. Det er ret imponerende, når man tænker på, hvor lille fuglen er«, siger Jon Fjeldså, der er professor på Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet, til Politiken. 

Ifølge Jon Fjeldså kan det godt være, klokkefuglen ikke holder rekorden til evig tid. Han har nemlig en mistanke om, at den afrikanske flodørn måske har en endnu mere kraftig stemme. Derfor mener han, det ville være interessant at måle de to fugles lyd og sammenligne dem, siger han til Politiken. 

Studiet er offentliggjort i tidsskriftet Current Biology. 

LÆS OGSÅ: 30 procent af fuglene er forsvundet i Nordamerika de seneste 50 år

LÆS OGSÅ: Alliker kan genkende og advare hinanden om farlige mennesker

mho

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.