Høns er meget klogere, end vi tror
Kilde: 
04 januar 2017

Høns er ikke så uvidende og primitive, som de opfattes af mennesker. De gokkende fugle har forskellige personligheder og kan udmanøvrere hinanden. De kender deres plads i rangordenen og kan nå logisk gyldige konklusioner med en metode, som mennesker først udvikler i syvårsalderen. 

Høns' intelligens er altså unødvendigt undervurderet og overskygges af andre fuglegrupper, skriver phys.org.

Det konkluderer et nyt review-studie, som er publiceret i tidsskriftet Animal Cognition.

»Høns opfattes som manglende de fleste psykologiske karakteristika, vi genkender hos andre intelligente dyr, og de forbindes typisk med at have et lavt intelligensniveau sammenlignet med andre dyr. Selve idéen om hønsepsykologi er mærkelig for de fleste,« siger Lori Marino, som er seniorlektor ved Emory University og forfatter på studiet, til phys.org

Ud over særlige psykologiske karakteristiska har høns eksempelvis også en fornemmelse for tal, selvkontrol i forhold til at holde ud for bedre madbelønning og ret komplekse kommunikationsformer. Derudover kan høns opfange tidsintervaller og imødekomme fremtidige begivenheder. 

Fuglene kan endvidere opleve forskellige, komplekse negative og positive følelser, heriblandt frygt, nervøsitet, forvetninger og en simpel form for empati. 

»Et skift i hvordan vi stiller spørgsmål om høns' psykologi og adfærd vil, uden tvivl, føre til endnu mere præcis data og en mere autentisk forståelse for, hvem de virkelig er,« siger Lori Marino til phys.org

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.