Hjernevasker-hveps kan kontrollere flere forskellige arter

Euderus Set har ganske passende fået sit navn fra den egyptiske gud, Seth, der hersker over underverdenen. (Foto: ZooKeys)

Euderus Set har ganske passende fået sit navn fra den egyptiske gud, Seth, der hersker over underverdenen. (Foto: ZooKeys)

Kilde: 
26 september 2019

I naturen er der ingen kære mor.

Hvis de var i stand til at skrive, ville galhvepse, der har været udsat for Euderus Set-hvepsens hjernevask, nok gerne skrive under på dette.

Vi har før beskrevet, hvordan den nyligt opdagede Euderus Set på brutal vis inficerer, kontrollerer og æder galhvepsens larver.

Indtil nu har forskerne troet, at Euderus Set blot kunne kontrollere en enkelt galhvepseart. Men i et nyt studie, som er blevet offentliggjort i The Royal Society Publishing, var 7 ud af i alt 100 forskellige galhvepsearter blevet inficeret af Euderus Set.

Det skriver New Scientist.

Denne diversitet af arter overraskede forskerne bag studiet, da man indtil nu har formodet, at de fleste parasitter kun kan inficere én specifik art.

LÆS OGSÅ: Honningbier og gedehamse i åben krig

Fremgangsmåden forEuderus Sets hjernevask er ikke for sarte sjæle.

Den parasitære hveps lægger dens æg i galhvepsens pubbe, og dens larve angriber og "overtager" galhvepselarven, som fortsætter med at æde sig gennem pubben.

Når hullet i pubben er lige præcis stort nok til, at den senere kan klemme sig ud, stopper Euderus Set galhvepselarven fra at tykke sig igennem resten af pubben, således at Suderus Set fortsat er beskyttet.

Når Euderus Set bliver til en voksen hveps, spiser den sig - ganske utaknemmeligt - igennem den hjernevaskede galhveps og flyver væk.

Hvordan Euderus Set kontrollerer galhvepsen så minutiøst, at hullet bliver præcis stort nok til, at den kan slippe ud, men ikke stort nok til at pubben ikke længere kan beskytte den, vides ikke.

LÆS OGSÅ: Hvepselarve gør edderkop til zombie-slave

LÆS OGSÅ: Vildt nok - Hvepse er kapitalister

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.