Hjælp forskerne: Hvor er marsvinene?
I det nye projekt ’Fyn finder marsvin’ har forskerne brug for din hjælp til at indsamle data om, hvor marsvinene er, og hvad de laver i farvandene omkring Fyn.
marsvin_citizen science_fyn finder marsvin_forskning_borger_borgerinddragelse

Marsvin med nyfødt kalv i Lillebælt. Men hvor mange marsvin findes der egentlig i det farvand? (Foto: Anne Villadsgaard).

Marsvin med nyfødt kalv i Lillebælt. Men hvor mange marsvin findes der egentlig i det farvand? (Foto: Anne Villadsgaard).

Danmark har en meget lang og stolt hvalforsker-tradition, som går mange hundrede år tilbage. Hvaler er spændende dyr af mange grunde.

De er pattedyr og føder derfor levende unger, de skal holde varmen og finde godt med føde for at opretholde et højt stofskifte. Alt sammen imens de opholder sig hele livet i vand.

Nogle af hvalerne – som marsvinet – findes i vores farvande året rundt. Også om vinteren når vandtemperaturen er nede omkring 0 grader. Derfor er marsvinet af særlig interesse for danske hvalforskere.

Vi mangler basal viden om marsvin

Gennem mere end 20 år er der indsamlet satellitdata om marsvinenes bevægelser og dykkeadfærd (DCE-AU Marsvin).

For nyligt er der også brugt små computere, som monteres med sugekopper på marsvinenes rygge til at lære om deres detaljerede jagtadfærd, og hvordan de reagerer på menneskelige støjkilder såsom skibe og både med motorer (læs mere her).

Ved turisme- og forskningscenteret Fjord&Bælt i Kerteminde har forskere undersøgt trænede marsvins akustiske adfærd og fysiologi i årevis.

Til trods for alt dette mangler hvalforskere stadig basal viden om, hvor marsvinene opholder sig, og hvad de laver til dagligt.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Hvor føder de deres unger? I hvor lang tid bliver ungerne hos deres mor? Er der specielle områder, der bliver brugt til parring og pleje af ungerne?

Også et andet spørgsmål trænger sig på: Er marsvinene sociale?

Man ser tit et eller et par marsvin ude på vandet, men nogle gange ses de i større grupper. Er dette sociale netværk eller familier, som vi ser hos nogle delfiner, som altid hænger sammen?

Eller er det bare tilfældige samlinger af dyr, som samles for at spise eller parre sig ligesom en flok måger?

Til at besvare disse spørgsmål har vi brug for fynboernes - og fra 2020 - resten af Danmarks hjælp.

LÆS OGSÅ: Forskere finder spøjs forhistorisk hval, der havde fire ben og lignede en odder

Hjælp forskerne med at finde marsvin

Vi har derfor designet et Citizen Science-projekt (en type forskning, hvor borgere og forskere hjælper hinanden), hvor vi gennem app’en ’Marine Tracker’ indsamler data fra vinterbadere, sejlere, kajakroere, strandgæster etc. – alle, som opholder sig ved stranden eller på vandet, kan deltage.

Desuden afholder vi en række forenings- og borgermøder, hvor vi udover at udbrede kendskabet til projektet også har en dialog med deltagerne.

Hvem er de? Hvorfor har de lyst til at deltage? Hvad vil de gerne have ud af det? Og hvad kunne motivere dem til at deltage fremover?

I år fokuserer vi på fynboerne og prøver få dem til at bruge app’en, når de ser et eller flere marsvin. DR P4 Fyn hjælper os, og det har helt klart udbredt kendskabet. Der er marsvin langs hele Fyns kyst, man kan måske ligefrem kalde Fyn for en marsvine-ø.

Men er der nogle specielle områder, som er særligt vigtige for dyrene på forskellige årstider? Hvis ja, hvorfor?

marsvin_marine_tracker_observere_fyn_

Observationer af marsvin, indsamlede med appen Marine Tracker. Grønne observationer er fra 9. juni 2019, gule observationer er mere end et døgn gamle, og røde er mere end to døgn gamle. Når observationerne er ældre end tre døgn, vises de ikke på kortet, men kan stadig downloades på dette kort. (Figur: Marine Tracker)

Del din marsvin-observation

App’en ’Marine Tracker’ er blevet udviklet af Martin Slusarczyk Hubel og to andre teknologi-studerende ved Syddansk Universitet.

Med Marine Tracker er det nu muligt med telefon eller tablet at markere, hver gang man ser marsvin. Borgerne kan indrapportere, om de ser enkelte dyr, flokke, eller mor-kalve par.

Materialet samles på en hjemmeside, hvor man kan følge med i marsvinenes forflytninger langs Fyns kyst. Appen blev lanceret i april 2019 og har indtil videre (medio juni) mere end 1.500 brugere.

Data fra ’Marine Tracker’ er vigtigt, fordi det kan bruges til at fortælle, hvilken årstid marsvinene føder flest unger, og om der er områder, som er specielt vigtige for deres beskyttelse i denne følsomme periode.

’Marine Tracker’ kan også fortælle, hvor der er større samlinger marsvin i enkelte områder, for eksempel som vi tit ser i Lillebælt.

LÆS OGSÅ: Kaskelothvalers kalve udvikler imponerende færdigheder i en overraskende ung alder

Sådan hjælper du forskerne

Brug QR-koderne til at hjælpe os med at blive klogere på Danmarks egen hval!

Du kan også bruge denne hjemmeside til at lære mere om, hvor marsvin opholder sig omkring Fyn.

Sydfyn er marsvin-Mekka

Det har overrasket os, at der bliver indrapporteret relativt mange marsvin fra Sydfyn. Det er et område, som hvalforskere generelt anser for at være af lavere interesse end havet ved Nordfyn, når det gælder marsvin.

Alt i alt kommer fynboernes observationer helt sikkert til at lede til en mere fokuseret forskning omkring marsvin i disse nyopdagede områder.

Derudover bruger vi i projektet ’Marine Tracker’ til at identificere, hvor vi som hvalforskere skal hen for at observere dyr, når vi laver feltarbejde.

Når vi skal kaste os ud i at lave marsvin-observationer, er det dejligt at kunne se på hjemmesidens kort og tage en vurdering af, i hvilket område, hvor der er højst sandsynlighed for at se dyr.

Her kan vi så blandt andet indsamle daglige data med droner om marsvinenes spisevaner, forplantningsadfærd og mor-kalve adfærd.

marsvin_drone_fisk

Droneobservationer af to marsvin, som jagter en fiskestime (muligvis tobis) uden for Kerteminde. (Foto: Sara Ortiz, Syddansk Universitet)

Nu skal hele Danmark med

I næste fase af projektet vil vi meget gerne arbejde sammen med Aarhus Universitet, Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg og Statens Naturhistoriske Museum i København for at udbrede projektet til hele landet.

I den forbindelse er der indgået et partnerskab med DR Viden. I det ’hel-danske’ projekt vil Citizen Science-aspektet, og hvad der motiverer danskerne til at deltage, være i endnu højere fokus end i pilotprojektet omkring Fyn.

Vi vil samtidig meget gerne i dialog med de myndigheder, der har ansvaret for det danske havmiljø.

Data og resultater, der er skabt i samarbejde med danskerne, har måske også myndighedernes interesse.

Hvis du vil læse mere om projektet, kan du klikke her.

LÆS OGSÅ: Grønlandske marsvin udnytter hele Nordatlanten

LÆS OGSÅ: Dansk hvalforskning: Narhvalens flugtreaktion kan koste den livet

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk