Historisk flyvetur under opsejling: Mars-helikopteren Ingenuity overlever sin første nat i det åbne

Ingenuity fløj med til Mars på undersiden af Perseverance, men har siden 4. april stået i det fri. (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Ingenuity fløj med til Mars på undersiden af Perseverance, men har siden 4. april stået i det fri. (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Kilde: 
06 april 2021

Ingenuity, den lille helikopter, som indtil i forgårs har siddet på undersiden af Perseverance-fartøjet, overlevede de første nætter i det åbne uden problemer.

Det skriver NASA i en pressemeddelelse.

Helikopteren spiller hovedrollen i et historisk eksperiment: Den første flyvning med et luftfartøj på en fremmed planet.

Inden det kan lade sig gøre, måtte Ingenuity dog først bevise, at den kunne overleve de barske nætter på Mars, hvor temperaturer ned til -90 grader udgør en seriøs risiko for de følsomme elektroniske dele ombord på helikopteren.

Ingenuitys eneste formål er at afprøve helikopterteknologien i Mars’ tynde atmosfære.

Mars’ atmosfære er 100 gange tyndere end Jordens, og derfor er Ingenuity designet til at være meget let og med meget større og hurtigere rotorblade, end hvad der er nødvendigt herhjemme.

Her på Jorden vejer Ingenuity blot 1,8 kilogram, og den har fire rotorblade med et spænd på i alt 1,2 meter, som roterer 2.400 gange i minuttet.

Ingenuity har ingen videnskabelige instrumenter ombord, kun to kameraer til at dokumentere begivenheden, og dens mission varer blot 30 Mars-døgn (som er 24,6 timer lange), hvor den skal flyve fem gange.

Perseverance-fartøjet vil i den tid opholde sig i nærheden for at videresende data mellem Ingenuity og Jorden og bidrage med dokumentation af testflyvningerne.

Når Ingenuity er færdig, vil Perseverance for alvor gå i gang med dens primære mission: At udforske Jerezo-krateret, hvori den landede, i jagten på spor efter tidligere liv.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.