Himalaya smelter: »Det her er klimakrisen, som du ikke har hørt om«
Kilde: 
06 februar 2019

Det er oftest isen, der smelter ved polerne, og de stigende verdenshave, man hører om i forbindelse med klimakrisen.

Men en ny rapport fra International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD) kaster nyt lys over klimakrisen med sine konklusioner om en seriøs afsmeltning på Himalaya, skriver the Guardian.

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Afsmeltningen af Grønlands indlandsis er firedoblet på 10 år

»Det her er klimakrisen, som du ikke har hørt om,« siger Philippus Wester, der videnskabelig chef hos ICIMOD og hovedforfatter til rapporten, ifølge the Guardian.

»I den bedste af alle verdener, og hvis vi er virkelig ambitiøse (angående klimaforandringerne, red.), så vil vi stadig miste en tredjedel af gletsjerne. Det var en chokerende opdagelse for os,« uddyber han.

Ifølge forskerne bag kan afsmeltningen få seriøse konsekvenser for næsten 2 milliarder mennesker i området omkring Himalaya.

LÆS OGSÅ: Global opvarmning: Verdenshavenes temperatur stiger hurtigere, end vi troede

Gletsjerne er en vigtig vandforsyning for 250 millioner mennesker i området, og 1,65 milliarder mennesker er dybt afhængige af floderne, der løber ud fra bjergkæden.

Rapporten er udarbejdet af mere end 200 forskere gennem 5 år, og den er blevet fagfællebedømt og efterset af 125 eksperter.

Klimakrisens konsekvenser for Himalaya har tidligere været antydet, men den var endnu ikke blevet påvist, fortæller Philippus Wester til the Guardian.

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Antarktis' is smelter 6 gange hurtigere end i 1970'erne

Bjergkæden strækker sig fra Afghanistan til Myanmar, og den er kendt som klodens ‘tredje pol’, da den huser mere is end nogle andre steder på kloden efter Arktis og Antarktis.

Rapporten er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Springer.

LÆS OGSÅ: Arktis smelter: Over 100.000 år gamle planter dukker frem under isen

LÆS OGSÅ: I Arktis tikker en metanbombe

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.