Hidtil ukendt bestand af blåhvaler opdaget i Det Indiske Ocean
blåhval blåhvaler ny bestand flok lyd sang indiske ocean indisk arabisk hav

Blåhvalen kan blive op til 33 meter lang og veje op til 200 ton og er dermed det største dyr, der nogensinde har levet på Jorden. (Foto: Shutterstock)

Blåhvalen kan blive op til 33 meter lang og veje op til 200 ton og er dermed det største dyr, der nogensinde har levet på Jorden. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
28 december 2020

Nøjagtig ligesom forskellige befolkningsgrupper af mennesker taler forskellige sprog, synger forskellige bestande af hvaler forskellige sange, når de kommunikerer med hinanden.

Og det var gennem sang, at marinbiologer opdagede en hidtil ukendt bestand af blåhvaler, som lader til at leve i farvandene mellem Det Indiske Ocean og Det Arabiske Hav.

Det skriver New York Times.

Marinbiologerne fulgte egentlig en flok omurahvaler, som befandt sig ud for Madagaskar, men da forskernes hydrofon (undervandslydoptager) lod til også at opfange blåhvalsang, besluttede de sig for at undersøge sagen nærmere og flytte hydrofonen længere ud i havet.

Hvad de hørte var en helt ny sang, som ikke passer til nogen af de blåhvalsgrupper, man kender til, skriver New York Times.

Forskerne vurderer at det er en ekstremt lille flok, på højst nogle få hundrede individer, hvilket måske er en af grundene til, at de ikke er blevet hørt før nu.

Efter at have lært blåhvalernes sang fulgte marinbiologerne denne nye flok, som vurderes at være på nogle få hundrede individer, gennem flere år, og gennem samarbejde med forskere i andre lande kunne de kortlægge blåhvalernes bevægelsesmønstre, som strakte sig over tusindvis af kilometer.

Blåhvaler er særdeles svære at forske i, til dels fordi de primært opholder sig langt fra kysterne, men også fordi hvaljagt gennem de forrige århundreder kraftigt reducerede deres bestande.

Det vurderes, at der er mellem 10.000 og 25.000 blåhvaler tilbage på verdensplan, skriver New York Times.

Man kender ikke meget til blåhvalsang, men de fleste forskere mener, at sangene kan hjælpe hannerne med at tiltrække hunner.

Med tiden kan forskellige grupper af blåhvaler dog helt miste evnen til at forstå hinanden og udvikle deres egne adfærdsmønstre og kendetegn, så de til sidst kan ende med at blive til forskellige underarter.

Opdagelsen bliver beskrevet i et nyt studie, som blev offentliggjort i tidsskriftet Endangered Species Research.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.