Her er Rosetta-rumsondens allersidste billede af kometen
Kilde: 
29 september 2017

For næsten præcis et år siden sluttede livet brat for rumsonden Rosetta, da den som planlagt smadrede ind i overfladen på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko. Samme komet som den to år tidligere landede sin medbragte robot, Philae, på.

Nu har Det Europæiske Rumagentur, ESA, frigivet Rosettas absolut sidste billede af dens komet, ganske få øjeblikke inden det skæbnesvangre sammenstød. Helt præcist 20 meter over overfladen.

Det skriver ESA på deres hjemmeside. Du kan læse mere om Rosetta-missionen i artiklen: 'Rosetta sendes i døden: nu kender vi kometen'.

Bekræftelsen af ​​missionens afslutning ankom til ESA's hovedkontor i Darmstadt, Tyskland, 30. september 2016, klokken 13:19 dansk tid, da forskerne mistede signalet til rumsonden Rosetta.

Med tiden ville vi alligevel have mistet Rosetta, da rumsonden var soldrevet, mens kometen, den kredsede om, var på vej væk fra Solen. Derfor forsøgte forskerne i stedet at få så meget data som muligt med inden det sidste farvel. Og her var netop Rosettas infrarøde vidvinkel-kamera helt essentielt.

Rosettas kamera tog nemlig billeder af en meget høj kvalitet, og billeder af kometens overflade er med til at give forskerne et større helhedsbillede af kometen. Det kan du læse mere om i artiklen ’ESA bekræfter: Rosetta smadret af kometen 67P’.

Forskerne havde oprindeligt regnet sig frem til, at Rosettas sidste billede var taget 51 meter over overfladen, men efterfølgende er den estimerede afstand blevet opdateret til 20 meter. Billedskalaen er omkring 5 millimeter pr. pixel og dækker cirka 2,4 meter af kometens overflade.

Du kan se flere af de flotte billeder, som Rosetta nåede at sende på dens vej ned mod kometen, i galleriet øverst i artiklen.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.