Her er den mest effektive camouflage i dyreriget

Det tager 62 procent længere tid for et rovdyr at søge sig frem til et byttedyr, hvis det kan camouflere sig. Her er det en vandrende pind. (Foto: Shutterstock) 

Det tager 62 procent længere tid for et rovdyr at søge sig frem til et byttedyr, hvis det kan camouflere sig. Her er det en vandrende pind. (Foto: Shutterstock) 

Kilde: 
16 september 2022

Med sin plettede pels, der forvirrer synet hos andre dyr, sniger leoparden sig frem mod sit bytte på savannens tørre græsslette, mens natsværmeren går i ét med træets blade.

Under vandet snyder blæksprutten de sultne rovfisk i sin sekund-hurtige farveforvandling. 

De er alle mestre i at camouflere sig for at overleve på hver deres måde. I dyreriget ser vi forskellige camouflage-strategier, men hvilken strategi er egentlig mest effektiv? 

Det spørgsmål har brasilianske forskere undersøgt i et nyt studie, som omtales af Phys.org.

Som nogle af de første i verden har forskerne sammenlignet forskellige camouflage-strategier, bevægelsescamouflage, baggrundsmatching, maskerade og forstyrrende farvning, blandt flere dyrearter for at finde frem til den mest effektfulde form for camouflage. 

Det gjorde de ved at se på to særlige forhold: Nemlig hvad camouflage-strategier medfører for den tid, rovdyr bruger på at søge efter byttedyr, der kan camouflere sig. Samt rovdyrenes angrebsrate på camouflerede byttedyr. 

Observationerne fandt de fra i alt 91 tidligere studier, som har undersøgt camouflage hos forskellige dyrearter. Og det kan betale sig at falde i ét med omgivelserne.

Studiets resultater viser nemlig, at den tid, et rovdyr bruger på at lede efter byttedyr, forlænges med lige over 62 procent, når byttedyret kan camouflere sig.

Og den camouflage-strategi, som gjorde det allersværest for rovdyr at finde byttet, er den, der kaldes maskerade, som for eksempel natsværmeren eller den vandrende pind bruger. Her bruger rovdyret næsten 300 procent længere tid.

Maskerade vil i denne sammenhæng sige, at man udgiver sig for at være noget andet, end man er, for eksempel et blad. 

Men det er ikke kun her, camouflagen ser ud til at forøge byttedyrs chance for at overleve rovdyrene. Byttedyrenes camouflage-strategier ser nemlig også ud til at mindske deres risiko for at blive angrebet af rovdyr med 27 procent.

Her peger forskerne på, at bevægelsescamouflage er den mest virkningsfulde af strategierne. 

Og mens rovdyrene ikke ser ud til at adskille sig synderligt fra hinanden, er der et slags byttedyr, der særligt stikker ud, eller nærmere falder ind i omgivelserne. 

Forskerne fandt nemlig, at larver af sommerfugle er de byttedyr, der i det videnskabelige studie fik mest ud af camouflage-egenskaberne.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.