Vildt! Helikopter fotograferer smadret skrot fra rumsonde på Mars
perseverance bagskjold faldskærm ingenuity

På billedet kan man se faldskærmen oppe i venstre hjørne, bagskjoldet i midten af billedet med vragstumper strøet om sig fra kollisionen med overfladen, samt 80 wirer, der forbinder de to komponenter. (Foto: NASA/JPL/Caltech)

På billedet kan man se faldskærmen oppe i venstre hjørne, bagskjoldet i midten af billedet med vragstumper strøet om sig fra kollisionen med overfladen, samt 80 wirer, der forbinder de to komponenter. (Foto: NASA/JPL/Caltech)

Kilde: 
02 maj 2022

Den 18. februar 2021 lykkedes det at lande rumsonden Perseverance på Mars.

Da den kom buldrende mod overfladen, blev en række mekanismer sat i gang for at reducere den utrolige hastighed på omkring 20.000 kilometer i timen.

To helt afgørende komponenter til det formål var Perseverances bagskjold og faldskærm, men efter de havde fuldført deres pligter, blev de sammen frigjort og styrtede mod overfladen. 

Det har siden været muligt at se dem i horisonten fra kameraerne på Perseverance, men for nylig fløj den lille, medbragte helikopter, Ingenuity, hen og tog billeder helt tæt på de to nu totalsmadrede komponenter.

Det skriver Universe Today.

De sidste minutter af rumfartøjers rejse til Mars bliver af NASA kaldt ‘De syv rædselsfulde minutter’. Her skal en række automatiske trin ske, mens bare en lille fejl kan betyde den totale katastrofe.

Da Perseverance skulle lande på Mars gik alt dog perfekt. Da den ramte atmosfæren, tog varmeskjoldet på bunden af fartøjet imod den værste varme, mens hastigheden faldt støt. Faldskærmen blev efterfølgende udløst uden problemer, og varmeskjoldet dumpet. 

Få minutter efter blev også bagskjold og faldskærm udløst, og de landede et godt stykke fra der, hvor Mars-bilen blev sænket ned.

perseverance landing oversigt

NASA har illustreret forløbet i de sidste minutter af Perseverances landing på Mars. (Foto: NASA/JPL/Caltech)

NASA bestemte sig inden Perseverances rejse mod Mars sig for at udstyre den med en lille hjælper i form af en helikopter - den første helikopter på Mars nogensinde.

ingenuity helikopter gif

Ingenuity er udstyret med solceller, så den kan fortsætte med at flyve rundt på Mars i lang tid endnu. (GIF: NASA)

Den giver forskerne et helt nyt perspektiv i deres udforskning af Mars. Billederne af vragresterne kan desuden formentlig bruges til at optimere kommende rummissioner.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.