For første gang nogensinde har forskere identificeret en ny art under havets overflade, udelukkende baseret på optagelser via high definition-kameraer.
Der er tale om arten Duobrachium sparksae – en sær størrelse, der er en del af ribbegoble-familien.
Forskerne stødte på den spektakulære art ud fra Puerto Ricos kyst tilbage i 2015.
Her havde et forskerhold fra National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) søsat det fjernstyrede fartøj Deep Discoverer, en såkaldt ROV (Remotely Operated Vehicle), der var udstyret med kameraer.
I en omfattende analyse af organismen, der er beskrevet i et nyt studie, fortæller forskerne bag, at Duobrachium sparksae er nem at skelne fra andre ribbegobler – også selvom man kun har filmoptagelser at arbejde med.
»Vi har ikke de samme mikroskoper som i et almindeligt laboratorie, men videooptagelsen giver os en passende mængde information til at forstå organismens morfologi (struktur og ydre form, red.),« siger NOAA-marinbiologen Allen Collins ifølge ScienceAlert.
Duobrachium sparksae blev fundet på omkring 3.900 meters dybde. Den ballon-lignende organismes krop er omkring 6 centimeter lang, og dens to tentakler er mellem 30 til 56 centimeter lange.
Forskerne filmede i alt tre forskellige organismer af arten Duobrachium sparksae, der ifølge forskerne bruger sine tentakler til at holde sig fast til havbunden.
Selvom arten ligner vandmænd, er de ikke tæt relaterede med ribbegopler.
Der findes omkring 200 forskellige arter af ribbegobler.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Plankton og Benthos Research.