Studie: Han-gorillaer der bruger ekstra tid på børnene, får også flere børn
17 oktober 2018

Når det ind imellem er hannen, der indtager den omsorgsdragende forældrerolle i dyreverdenen, går det lidt imod forventningen.

Teoretisk set er der nemlig større chance for at få mange børn, hvis hannen bruger kræfterne på at parre sig så meget som muligt, og ikke ‘spilde’ tiden på at passe ungerne.

Men bjerg-gorillaen er et kendt eksempel på det modsatte, for her passer hannerne både egne og andres unger.

Nu har et hold forskere fra Northwestern University i Chicago opdaget, at de mest børnepassende hanner har op mod fem gange så gode chancer for at blive far, som de hanner, der bruger mindst tid på børnepasnins. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse .

»Hanner bruger meget tid sammen med grupper af børn - og de, som plejer dem og sover mere med dem, ender med at have bedre muligheder for at reproducere,« siger Christopher Kuzawa ifølge pressemeddelelsen. Han er professor ved Insitut for Antropologi ved Northwestern University og medforfatter til studiet.
»En mulig fortolkning er, at hunnerne vælger at parre sig med hanner baseret på disse interaktioner.«
Så noget kunne altså tyde på, at hun-bjerggorillaerne har smag for de hanner, der virkelig tager faderrollen til sig - men forskerne kan ikke være helt sikre, fordi der kan være mange andre grunde til, at netop disse hanner er mest ombejlede.

Traditionelt har man ifølge forskerne troet på, at faderlig omsorg afhang af en helt særlig social struktur, nemlig monogami, fordi det hjælper med at sikre, at hannerne tager sig at deres egne børn.

Men de nye resultater kan måske vidne om en alternativ evolutionsvej, som får hanner til at passe børn, selvom de ikke er deres egne.

Studiet er udgivet i tidsskriftet Nature.

naa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.