Hajer surfer på havstrømme for at hvile sig

Hajers hvile har aldrig været helt forstået. (Foto: Shutterstock)

Hajers hvile har aldrig været helt forstået. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
21 juni 2021

Mange arter af hajer svømmer hele livet. De er nødt til altid at holde sig i bevægelse for at kunne trække vejret, da deres gæller ellers ikke kan hive oxygen ud af vandet.

Men hvordan slapper man af, hvis man altid bevæger sig?

Hvis man er haj, så gør man det ved tage power naps, mens man surfer på havstrømme, opdagede marinbiologer på ekspedition i Fransk Polynesien, hvilket de har beskrevet i et nyt studie.

Det skriver ScienceAlert.

Forskerne observerede en flok grå revhajer (Carcharhinus amblyrhynchos), som er natjægere, bruge deres dagtimer på at finde bestemte havstrømme, svømme mod dem, for så at lade sig blive båret tilbage langs strømmen og begynde forfra.

En manøvre, der mest af alt minder om fugle, der bruger luftstrømme til at holde sig oppe for at bevare energi.

Hajerne bevæger næsten ikke deres kroppe, mens de laver denne manøvre, og som et stort samlebånd skiftes de til at svømme i spidsen af flokken, indtil de lader sig gribe af strømmen og ‘surfer’ tilbage, om og om igen.

Optagelser af hvilende hajer. (Video: Florida International University)

Ud fra biomekaniske modeller udregnede forskerne, at manøvren lemper hajernes normale svømme-energiforbrug med op mod 15 procent.

Marinbiologerne brugte en bred vifte af værktøjer, heriblandt akustisk sporingsudstyr, kropskameraer på hajerne og direkte observationer, til nøje at kortlægge hajernes adfærd, ligesom de brugte sonar til at forudse, hvor de rette havstrømme vil opstå, og hajerne ville samle sig.

Studiet blev udgivet i tidsskriftet Journal of Animal Ecology, hvor det er frit tilgængeligt.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.