Grønlandske marsvin udnytter hele Nordatlanten
De seje, små hvaler bevæger sig både meget længere ud på åbent hav og dybere end hidtil troet, fortæller forsker om sin nye forskning.
Marsvin adfærd havet forskning

Et marsvin klar til mærkning bliver konstant overrislet med havvand - det gør hvalen tryg og holder huden fugtig. Marsvinet 'pusles' på to almindelige puslepuder - de passer lige til et marsvin i længden. (Foto: Nynne Elmelund Lemming, Grønlands Naturinstitut)

Et marsvin klar til mærkning bliver konstant overrislet med havvand - det gør hvalen tryg og holder huden fugtig. Marsvinet 'pusles' på to almindelige puslepuder - de passer lige til et marsvin i længden. (Foto: Nynne Elmelund Lemming, Grønlands Naturinstitut)

En nyt studie har givet en spændende indsigt i de grønlandske marsvins vandringer og dykkeadfærd.

Det viser sig, at de små tandhvaler er fantastisk gode til at tilpasse sig det skiftende miljø i Vestgrønland.

Det gør de ved blandt andet at trække ud i Nordatlanten, når forholdene i Vestgrønland bliver for hårde om vinteren.

Jeg stod selv i spidsen for studiet, som er blevet til i et samarbejde mellem forskere fra Grønlands Naturinstitut og Aarhus Universitet.

Marsvin er udbredt over hele den nordlige halvkugle, og flere studier viser, at de generelt er gode til at tilpasse deres menu efter det lokale udbud af føde.

Men vores studie viser, at de grønlandske marsvin er endnu mere tilpasningsdygtige end hidtil antaget.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Fanger sit bytte via ekkolokalisering

Det gør ikke meget væsen af sig, marsvinet; den lille hurtige hval, som vi også kender fra vores indre danske farvande.

Man kan dog være heldig at se den i et flygtigt øjeblik, når den bryder vandoverfladen med sit markante åndedrag, der mest af alt lyder som et forkølet nys.

Marsvinet bruger, ligesom narhvalen, ekkolokalisering til at lokalisere og fange sit bytte, som den konstant er på farten efter. Læs meget mere om ekkolokalisering i ForskerZone-artiklen Fedtfuglens sansesystemer kan inspirere droneflyvning.

De færreste er dog klar over, at der også lever en bestand af marsvin højt mod nord, nemlig i de grønlandske farvande.

Viden om de grønlandske marsvin er da også ret begrænset. Der er tidligere druknet en del marsvin i laksegarn, men det blev stoppet for længe siden. I dag er det kun de grønlandske fangere, som må tage marsvin.

Marsvin vestgrønland forskning adfærd

Forsker og fanger samarbejder om at montere en satellitsender på finnen af et marsvin i Vestgrønland. (Foto: Nynne Elmelund Lemming, Grønlands Naturinstitut)

Vi spionerede på marsvinene via satellitsendere

Selvom marsvin ses hyppigt om sommeren i Grønland, ved man ikke, hvor de befinder sig, når isen lægger sig.

Man har tidligere ment, at de opholdt sig i kanten af isen, altså, bare lidt længere ude i havet end om sommeren.

I vores studie, som netop er blevet udgivet i det anerkendte tidsskrift, Marine Ecology Progress Series, har vi sat satellitsendere på 30 marsvin, så vi kunne spore dem. Og de sendere har givet os helt ny og unik viden om marsvinenes færden.

Det viser sig nemlig, at de uden problemer kan bevæge sig over 10.000 km, inden de – overraskende nok – finder tilbage til selv samme sted, de blev mærker året inden.

Under deres lange vandringer kan marsvinene befinde sig op til 2.500 km væk fra deres mærkningssted ud til områder med vanddybder på 2-3.000 meter.

Det viste sig også, at marsvinene kan lave dyk helt ned til 400 meter og altså kan udnytte en stor del af vandsøjlen i deres søgen efter føde.

Marsvin vestgrønland forskning adfærd

De 30 mærkede marsvins vandringer, som var meget længere, end hvad vi hidtil har kendt til. Dyrene er fanget og mærket med satellitsendere i Maniitsoq, Vestgrønland. (Figur: Nynne Elmelund Lemming, Grønlands Naturinstitut)

Sejlivede marsvin trives i barsk miljø

Marsvinene boltrer sig med andre ord både længere fra kysten og dybere i vandet, end vi hidtil har troet.

Vores resultaterne viser, at de grønlandske marsvin lever i et mere barsk miljø end de europæiske marsvin.

Med vinterens isdække i Vestgrønland er de små hvaler nødsaget til søge ud i isfri områder, men samtidig er de også afhængige af kunne finde de fisk og blæksprutter, de lever af.

Ude i Nordatlanten er der lidt længere mellem føden, og marsvinene må svømme hurtigere og 'vandre' betydeligt mere omkring for at finde deres byttedyr.

Et dyr, der er bestemt til overlevelse

De små og hurtige marsvin er svære at få øje på, da de kun bryder vandoverfladen i et ganske kort øjeblik, og det er formentlig en af grundende til, at man ikke før har beskrevet deres vintervandringer i det barske, åbne hav.

Om sommeren søger marsvinene tilbage til Vestgrønland; som nævnt til samme sted, hvor de blev mærket året forinden. Her parrer de sig og føder deres unger.

Marsvin, som vi kender fra et relativt roligt og kystnært miljø omkring Danmark, er altså også i stand til at tilpasse sig og trives i et langt barskere miljø, nemlig et godt stykke ude i det åbne hav omkring Grønland.

At marsvinet er så tilpasningsdygtigt er lovende i forhold til dets muligheder for overlevelse, når de grønlandske farvande ændrer karakter i takt med klimaforandringerne.

Denne artikel bygger på et forskningsstudie, jeg stod i spidsen for i forbindelse med mit igangværende ph.d.-studie på Grønlands Naturinstitut. Studiet kan læses her.

Har du spørgsmål til artiklen, kan jeg fanges på nel@ghsdk.dk. Læs artiklen på engelsk på vores internationale søstersite ScienceNordic.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk