Grønlands is smelter også nedefra
is smelter grønland istunge

Isen på Grønland smelter syv gang hurtigere i dag, end den gjorde i 1990'erne. (Foro: Shutterstock) 

Isen på Grønland smelter syv gang hurtigere i dag, end den gjorde i 1990'erne. (Foro: Shutterstock) 

05 februar 2020

Stigende lufttemperaturer har længe været en kendt årsager til afsmeltning af Grønlands gletsjere.

Nu har forskere dokumenteret, at den grønlandske is også smelter nedefra – på grund af varmere havtemperaturer.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Alfred Wegener Institute i Tyskland.

»Årsagen til den intensiverede smeltning er nu blevet tydelig,« siger Janin Schaffer, postdoc i oceanologi ved Alfred Wegener Institute i Tyskland og førsteforfatter til studiet, i pressemeddelelsen. Hun fortsætter:

»Fordi de varme vandstrømme er blevet større, er der nu betydeligt mere varme, der finder vej ind under istungen, sekund for sekund.«

’Istungen’ Schaffer taler om, er en strimler af is, som flyder oven på vandet, mens den stadig sidder fast på isen, som dækker landjorden.


Forskerne har undersøgt en 80 km lang ’tunge’ i det nordøstlige Grønland og målt, hvordan de varme havstrømme fra Atlanterhavet skyller ind under den og smelter den nedefra.

Ved at undersøge en lignende ’istunge’ fandt forskerne ud af, at fænomenet desværre ikke er unikt, fremgår det af pressemeddelelsen.

Fænomenet kan være med til at forklare, hvorfor isen på Grønland smelter mange gange hurtigere i dag, end den gjorde i 1980'erne og 1990'erne.

Studiet er udgivet i Nature Geoscience.

 
 

al

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.