Grafen forvandler havvand til drikkevand
Kilde: 
04 april 2017

Et engelsk forskerhold har lavet en grafenbaseret si, som adskiller salt fra havvand. Udviklingen kan komme til at hjælpe millioner af mennesker, der ikke har adgang til rent drikkevand. Det skriver phys.org.

Grafen har tidligere tiltrukket meget opmærksomhed som et muligt middel til filtrering. Nu er den eftersøgte udvikling af en membran, der kan adskille salte fra vand, opnået.

Det nye fund fra en gruppe forskere fra University of Manchester i England er netop udgivet i tidsskriftet Nature Nanotechnology.

LÆS OGSÅ: Nu kan grafen bruges som solceller

Sien er lavet af en såkaldt grafenoxid-membran, og tidligere udgaver af sådanne membraner har vist, at de kan filtrere små nanopartikler, molekyler og endda store salte. Indtil nu har de dog ikke kunnet bruges til at filtrere almindelige salte, som findes i afsaltningsanlæg.

Tidligere forskning har nemlig vist, at membranerne hæver, hvis de kommer i vand, og derfor kan mindre salte slippe igennem membranen sammen med vandet.

Men nu har forskerne udviklet på membranerne og fundet en metode, der forhindrer hævelsen i vandet. Størrelsen på porerne kan nu kontrolleres, og vandet bliver sikkert at drikke.

»Opdagelsen af skalérbare membrane med ens porestørrelse ned til atomisk skala er et vigtigt skridt fremad, og det vil åbne for nye muligheder for at forbedre effektiviteten af afsaltningsteknologier,« siger Rahul Nair fra University of Manchester, der er medforfatter på studiet, til phys.org.

LÆS OGSÅ: Bobleplast kan rense drikkevand i fattige områder

»Det her er det første klare eksperiment på området. Vi demonstrerer også, at der er realistiske muligheder for at skalere fremgangsmåden op og masseproducere grafenbaserede membraner med de rigtige sistørrelser,« siger han til phys.org.

Ifølge FN vil 14 procent af verdens befolkning mangle rent drikkevand i år 2025. Den nye teknologi har ifølge forskerne potentiale til at revolutionere filtrering verden over – specielt i lande, der ikke har råd til store afsaltningsanlæg.

LÆS OGSÅForskere adskiller salt fra vand med trykbølger

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.