Grævling graver sjældne romerske mønter op
grævling

En sulten grævling gik på jagt, men endte med at finde mønter fra romerriget. (Foto: Shutterstock)

En sulten grævling gik på jagt, men endte med at finde mønter fra romerriget. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
11 januar 2022

En sulten og nysgerrig grævling i det nordvestlige Spanien var egentligt på jagt efter føde, men ved et tilfælde stødte den på en vaskeægte skat med 200 mønter fra romertiden. 

Mønterne, der efterfølgende blev fundet af en lokal i området, kaldes af arkæologer for et »exceptionelt fund«. 

Det skriver mediet Phys.org på baggrund et nyt studie publiceret i tidsskriftet Journal of Prehistory and Archaeology, der beskriver det spektakulære fund. 

Ifølge mediet blev mønterne gravet frem af en grævling, der ledte efter mad under den store snestorm, der lagde store dele af Spanien ned i januar forrige år. Helt specifikt skete det i en hule ved navn La Cuesta i byen Bercio i den spanske Asturia-region. 

Her var det ikke bær eller næringsrige orme, den søgende grævling gravede frem i jordoverfladen, men derimod en håndfuld metalstykker, der senere blev opdaget af en lokal i området. 

Arkæologerne vurderer, at de 209 mønter stammer fra mellem det tredje og det femte århundrede, skriver Phys.org. Angiveligt kommer de fleste af mønterne fra den periode fra det nordlige og østlige middelhavsområde. 

»Antallet af mønter, der blev fundet, såvel som den utvivlsomme arkæologiske interesse for overgangen til den tidlige middelalderperiode, gør den skat, der blev opdaget ved Bercio, til et exceptionelt fund,« skriver arkæologerne i studiet, ifølge Phys.org.

Set i en historisk kontekst vurderer forskerne bag det nye studie, at mønterne sandsynligvis blev flyttet til hulen på grund af den politiske ustabilitet, der menes at have været, mens sveberne, folkeslaget, der befandt sig i området i perioden, blev invaderet. 

Invasionen førte til, at folket måtte flygte til den nordvestlige del af Den Iberiske Halvø, der ligger i det sydvestlige Europa, lyder det fra forskerne, ifølge Phys.org. 

rf 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.