Gisp! Vilde billeder zoomer ind på dyr, der normalt kravler rundt ved dine fødder
Nogle dyr bliver frygtindgyende, og andre virker nuttede, når vi ser dem helt tæt på. Her er et udvalg af dyreansigter set gennem mikroskop.
Myreansigt-myre-Camponotus

Den virker ikke så hyggelig. Men sådan ser myren (Camponotus) altså ud, når man ser den gennem et mikroskop. (Foto: Eugenijus Kavaliauskas)

Den virker ikke så hyggelig. Men sådan ser myren (Camponotus) altså ud, når man ser den gennem et mikroskop. (Foto: Eugenijus Kavaliauskas)

Hvordan ser en myres ansigt egentlig ud? 

Et spørgsmål, de færreste nok har stillet sig selv.

Men her har du altså svaret. Iblandt kandidaterne i årets Nikons Small World-fotokonkurrence, hvor alle fotos er taget gennem mikroskop, gemmer der sig nemlig sjove og forstyrrende billeder af selv de mindste dyrs ansigter.

Det nok mest skræmmende kan du se foroven, hvor du kommer helt tæt på en myre.

Tankerne leder ufravigeligt hen imod den sofistiskerede superskurk Hannibal Lecter og hans ikoniske maske. Der er i hvert fald noget helt igennem grusomt over myrens ansigt. 

Ængstelig springedderkop med stridthår 

Vi hopper hurtigt videre fra myren og mødes af springedderkoppen Phidippus audax, der lever i Nordamerika. Springedderkoppen har et syn som et menneske, men en hjerne på størrelse med et birkeskorn. 

Foto: Andrew Posselt, USA

Zebrafisk-foster får uventet besøg

Lad os smutte videre ned i vandet. Billedet her er taget af et zebrafisk-foster 72 timer efter befrugtning. Hvordan den fotosession er kommet i stand, melder Nikon desværre ikke noget om. 

Den evigt unge salamander

Den ungdommelige, vandlevende salamander axolotl forbliver i larvestadiet gennem hele livet. Her ser vi en særlig genmodificeret en af slagsen, hvor man kan se komponenter af dens nervesystem.

Axolotl

Foto: Marko Pende, USA

Bombastisk bille 

Vi slutter af med en mere skræmmende fætter. Som en samurai eller sumobryder står den bombastiske bladbille Chrysomelidae Sagra buqueti og stirrer. Den har i øvrigt relativt lange og stærke bagben, der minder om frøers. Det er nok meget rart, at den er en hel del mindre end os. 

Foto: Yousef Al Habshi, Forenede Arabiske Emirater

 

Se vinderbillederne

Selvom ovenstående fotos af dyreansigter gjorde stort indtryk på vores redaktion, var de dog ikke blandt vinderne i fotokonkonkurrencen Nikon Small World 2022.

Vinderne skal du naturligvis ikke snydes for. Vi har derfor samlet top 10 i en anden artikel, så klik ind og se årets flotteste mikroskopbilleder her.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk