Gigantisk sort hul æder, hvad der svarer til Jordens masse - hvert sekund!
sort hul planeter

Det nyopdagede sorte hul udsender 7.000 gange mere lys end hele vores galakse. (Foto: Shutterstock)

Det nyopdagede sorte hul udsender 7.000 gange mere lys end hele vores galakse. (Foto: Shutterstock)

20 juni 2022

Det lykkedes for nylig astronomer at finde et gigantisk sort hul, der vokser så hurtigt, at den sluger, hvad der svarer til Jordens masse hvert sekund.

Det var forskere fra The Australian National University, der opdagede det sorte hul, der viste sig at være det hurtigst voksende sorte hul inden for de seneste ni milliarder år.

Det sorte hul er desuden så stort, at det har en masse, der svarer til tre milliarder gange Solen, og dens såkaldte begivenhedshorisont - altså det område om det sorte hul, hvor gravitationen er så kraftig, at selv ikke lys kan undslippe - kan have plads til alle planeterne i Solsystemet i kredsløb.

Det skriver The Australian National University i en pressemeddelelse.

Christopher Onken, der er en af forskerne bag opdagelsen, blev overrasket, da de stødte på det sorte hul. I en udtalelse skriver han, at det var ligesom at finde en meget stor, uventet nål i en høstak.

»Astronomer har søgt efter objekter som det her i mere end 50 år. De har fundet tusindvis, der er svagere, men lige præcis det her forbavsende lysende eksemplar er blevet overset,« siger Christopher Onken til The Australian National University.

Faktisk er det sorte hul så lysende, at man kan se det fra sin baghave, hvis man har et udmærket teleskop. Her skal det dog nævnes, at det ikke er selve det sorte hul, man kan se. Sorte huller lyser nemlig ikke.

I stedet er det faktisk lys fra masse, der bliver trukket ind i et sort hul med så meget kraft, at det bliver til brændende plasma. Det skaber en tydelig, lysende ring rundt om det sorte hul.

Det var blandt andet til at se, da man for nylig formåede at tage et billede af et sort hul lige i midten af Mælkevejen. Det har Videnskab.dk skrevet en artikel om, som du kan læse her.

Forskerne bag opdagelsen spekulerer i, hvad der har gjort det sorte hul så hurtigt voksende. En af hypoteserne er, at to galakser på katastrofisk vis stødte ind i hinanden og dermed sendte gigantiske mængder masse mod det sorte hul. 

Det er ifølge forskerne faktisk så spektakulær en opdagelse, at vi formentlig ikke kommer til at finde noget lignende nogensinde igen. Himlen er ganske enkelt ved at være udtømt, mener de.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.