Gigantisk isflage tættere end nogensinde på at knække
Kilde: 
07 juli 2017

En gigantisk isflage, der gennem noget tid - men med ekstraordinær høj fart - har været ved at brække fri fra den østlige side af den antarktiske halvø, er tættere end nogensinde på en løsrivelse.

Det er nu kun 5 kilometer ubrudt is, der forhindrer isflagen fra ishylden Larsen C i at flyde bort ud i Weddellhavet. Det skriver BBC.

Isflagen fylder 6.000 kvadratkilometer, og hvis du har svært ved at rumme 6.000 kvadratkilometer is i hovedet, så svarer det til omkring 14 procent af Danmarks areal.

Forskere har undersøgt isflagen fra rummet ved hjælp af europæiske CryoSat, der er det første rumfartøj dedikeret til studiet af is.

Det meste af et isbjerg er typisk gemt under vand, og det særlige ved CryoSat er en radar til højdemåling. Når først satelitten har målt højden over vand, kan man udregne, hvor meget der gemmer sig under.

Udregningerne bruger forskerne til at lave et skøn over, hvor hurtigt og i hvilken retningen isflagen vil bevæge sig, når den først er knækket af. Det er vigtigt i forhold til at vide, om isen bevæger sig ind på skibes sejlruter.

Og isbjerge bevæger sig ikke i en lige linje, tværtimod. Havstrømme, vind og vejr påvirker blokkenes vej, og desuden drejer isbjerge ofte om sig selv. Det betyder, at bevægelsen på nogle tidspunkter bliver bremset for så at begynde igen.

Isflagen kan derfor tænkes at blive fastholdt i Weddellhavet i et godt stykke tid.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.