Mystiske fodspor: Kunne gigantisk langhals-dinosaur 'stå på hænder'?
Sauropode dinosaur langhals står på forben aftryk fodspor

Hvis de enorme sauropoder virkelig har været i stand til at balancere på deres forben, må det have været et imponerende skue. (Foto: Shutterstock)

Hvis de enorme sauropoder virkelig har været i stand til at balancere på deres forben, må det have været et imponerende skue. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
30 januar 2020

Sauropode-dinosaurerne er de største dyr, som nogensinde har betrådt vores klode. 

Gruppen dækker blandt andet over den gigantiske brontosaurus, og hvis man ser et billede af de enorme dyr, kan det virke overraskende, at de overhovedet var i stand til at bære deres egen vægt.

Og nu indikerer et nyt studie ifølge ScienceAlert tilmed, at sauropoderne muligvis kunne bevæge sig ved blot at bruge deres to forreste ben.

LÆS OGSÅ: Uenige forskere: Brugte T. rex sine små arme til vild kamp?

Den nye forskning bygger på en gammel anelse, der stammer helt tilbage fra 40’erne, hvor forskeren Roland T. Bird opdagede nogle besynderlige fodspor fra en sauropode.

Fodsporene stammede alle fra dinosaurens forben, og derfor vurderede Bird, at der måtte være tale om en sauropode, som havde bevæget sig gennem vand uden at røre bunden med sine bagben.

Andre forskere har bebudet, at sauropoderne har gået på en måde, hvor størstedelen af vægten har været placeret på deres forben, hvorfor bagbenene ikke har lavet dybe nok fodspor til at skabe fossiler.

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Asteroide – ikke vulkaner – slog dinosaurerne ihjel

Men fundet af tre parallele sauropode forbens-fodspor fra 2007, som forskerne bag det nye studie har set nærmere på, har altså skabt usikkerhed omkring disse forklaringer.

I studiet skriver de, at man ikke med sikkerhed kan sige, hvilken slags sauropode der har efterladt aftrykkene, men aftrykkenes dybde vidner om, at dyret har været ekstremt tungt.

De vurderer ifølge ScienceAlert, at fodsporerne muligvis vidner om, at sauropoder har været i stand til at balancere på deres forben. Samtidig gør de dog opmærksom på, at det er umuligt at sige noget med sikkerhed uden videre forskning.

Studiet om de mystiske fodspor er udgivet i tidsskriftet Ichnos.

LÆS OGSÅ: Ekstremt velbevaret dinosaur vidner om uhyggelig fortid

LÆS OGSÅ: Små T. Rex-fossiler er ikke en ny art – det er bare teenagere

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.