Geparden nærmer sig udryddelse
Kilde: 
27 december 2016

Verdens hurtigste dyr til lands - geparden - går en hård fremtid i møde. Et nyt studie viser nemlig, at bestanden er faldet drastisk, og det kan betyde, at arten nærmer sig sin udryddelse, skriver BBC.

Studiet estimerer, at der kun er omkring 7100 geparder tilbage i naturen. Forskerne bag mener derfor, at den elegante savannekatten skal omkategoriseres fra sårbar til truet på IUCNs rødliste. 

»Vores resultater viser, at gepardens behov for meget plads sammen med den komplekse udvalg af farer som arten er udsat for i naturen betyder, at det er langt mere sandsynligt, at den kan blive udryddet, end man tidligere har troet,« siger studiets hovedforfatter ph.d. Sarah DuRant fra Zoological Society of London til BBC. 

Geparder bevæger sig ofte langt uden for de beskyttede områder, og derfor kommer de ofte i konflikt med mennesker. De områder, hvor geparden ofte plejede at jage, bliver i stigende grad nu dyrket af mennesker, og jægere udrydder en stor del af gepardens bytte.

Forskerne bag studiet ønsker nu mere fokus på geparden, som, de mener, er blevet overset alt for længe.

»På grund af denne flygtige kats undvigende natur, har det været svært at samle klar information om arten, hvilket har ført til, at dens problemer er blevet overset,« siger Sarah DuRant til BBC. 

Ifølge studiet lever mere end halvdelen af verdens geparder i en bestand, der strækker sig over seks lande i det sydlige Afrika.

I Asien er geparderne mere eller mindre udryddet - bortset fra under 50 geparder i Iran.

Studiet er udgivet i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

sbl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.