Geologens slaraffenland: »I Grønland kan du se fjeldet, som naturen har skabt det«
Niels Henriksen, der har 35 års erfaring med at lede danske grønlandsekspeditioner, fortæller om arbejdsgangen i det barske Nordgrønland.

Hvordan så en grønlandsekspedition ud i 1984? Se de unikke billeder fra GEUS' arkiver. (Video: Underground Geocenter)

Warming Land i Nordgrønland, 1984: Det er goldt, øde og koldt så langt, øjet rækker – ja faktisk i et området på størrelse med Danmark.

Det her er arbejdspladsen de næste 60 til 90 dage.

»Der er jo fuldstændigt ubeboet deroppe. Der er ingen byer, ingen infrastruktur,« husker grønlandsgeolog og emeritus på GEUS Niels Henriksen, der har tilbragt 35 somre som leder af danske grønlandsekspeditioner.

I denne video fortæller han om arbejdet med den geologiske kortlægning af Nordgrønland under en ekspedition i 1984.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Grønland er unik for geologer

Grønland har siden 1800-tallet haft en massetiltrækning på danske geologer og videnskabsmænd, og det har næsten haft karakter af et geologisk slaraffenland, fortæller Niels Henriksen.

»Grønland er samlet set meget attraktiv for geologiske studier, fordi det rummer alle de geologiske aflejringer, som man kender helt fra tre milliarder år siden og så frem til vores tid,« forklarer han.

»I Grønland kan du se fjeldet, umiddelbart som naturen har skabt det. Det vil sige, at man har en meget god mulighed for at lave observationer, som er meget anderledes end andre steder i verden,« tilføjer Niels Henriksen.

Se hele videoen foroven, hvor du kan blive klogere på, hvordan man etablerer en teltlejr, der skal støtte arbejdet indenfor et område på størrelse med Danmark.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.