Forskere omdanner CO2 til brændstof ved et tilfælde
Kilde: 
19 oktober 2016

CO2-niveauet i atmosfæren er skyhøjt. Faktisk ramte vi ifølge Sciencealert.com det højeste niveau af CO2 i atmosfæren de seneste fire millioner år sidste måned.

Den nemmeste måde at bringe CO2-niveauet ned på er ved at omdanne CO2 til brændstof. Og det har forskere ved et tilfælde gjort med en enkelt katalysator. Det skriver Sciencealert.com.

Forskernes katalysator består af kobber-nanopartikler, kulstof og nitrogen, og da forskerne satte strøm gennem den, kunne den omdanne CO2 opløst i vand til ethanol med et udbytte på 63 procent af det omsatte Co2.

»Vi opdagede lidt ved et tilfælde, at dette materiale virkede. Vi prøvede at undersøge det første skridt i en reaktionskæde, da vi opdagede, at katalysatoren udførte hele reaktionen selv,« siger Adam Rondinone fra US Department of Energy’s Oak Ridge National Laboratory, til Sciencealert.com.

Forskere fra USA omdanner CO2 til ethanol med en enkel katalysator. (Video: Oak Ridge National Laboratory)

Resultatet er ifølge forskerne overraskende, fordi der kun skulle bruges en ganske lille elektrisk spænding, 1.2 volt, og udbyttet var langt højere end forventet. Forskerne havde forventet, at de med katalysatoren ville stå tilbage med kemikaliet methanol, hvilket ikke er nær så ønskværdigt som ethanol.

Ifølge Sciencealert.com er ethanol i langt højere kurs, og i USA bruger man milliarder af liter ethonal hvert år, fordi det blandes op med benzin.

»Ethanol var lidt af en overraskelse, for det er ekstremt svært at gå direkte fra kuldioxid til ethanol med en enkelt katalysator,« siger Adam Rondinone til Sciencealert.com.

Forskere har tidligere forsøgt at omdanne CO2 til et andet produkt, men ofte er man endt ud med et slutprodukt, der ikke rigtig er brug for. Ethanol derimod bruger man litervis af, påpeger forskerne.

»Ved at anvende almindelige materialer, men arrangere dem med nanoteknologi, har vi fundet ud af, hvordan vi mindsker sidereaktioner og ender med det materiale, vi gerne vil,« siger Adam Rondinone til sciencealert.com.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Chemistry Select.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.