Er du hundeejer, eller har du småbørn, så kender du nok det spørgende blik, som både hunde og børn kan sende dig, når de står over for et problem, de ikke selv kan løse. Hvad enten det er legetøjet, der er svært at samle, eller gummidyret, der er blevet væk.
Hidtil har man troet, at både hunde og babyer har opbygget denne evne til at kommunikere med deres øjne ved at omgås meget med sin ejer eller sine forældre.
Men nu viser ny forskning, at geder kan bruge samme taktik. Det skriver sciencemag.org.
I videoen herover kan du se forsøget, som førte forskerne til det resultat.
Det spørgende blik er en avanceret form for kommunikation
Ifølge forskere fra Queen Mary University of London, der står bag det nye studie, er det omtalte blik en slags avanceret form for kommunikation, som børn og visse dyr kan bruge for at vise os, at de har brug for hjælp.
Menneskets bedste ven, hunden, er særligt god til at spørge om hjælp ved at sende sin ejer et par store, spørgende hundeøjne.
Hidtil har man haft en idé om, at det kunne være fordi, at hunde har levet sammen med mennesker i tusinder af år og derfor efterhånden har vænnet sig til at være vores trofaste følgesvende.
Denne idé blev forstærket af, at også heste stirrer på deres ejer, når de har brug for hjælp – samt at for eksempel hundens fætter, ulven, ikke gør det.
Men denne nye forskning viser altså, at også geder, som bor sammen med os for madens og ikke det gode selskabs skyld, også kan 'tale' til os med øjnene.
Gederne blev stillet over for en umulig opgave
I forskernes undersøgelse præsenterede de 32 geder for en gennemsigtig plastikkasse fyldt med mad. Gederne skulle nu forsøge at åbne kassen, så de kunne komme ind til alle de gode sager.
Den virkelige udfordring var dog, at kassen var lukket tæt til, og at gederne derfor ikke kunne åbne den uden at få hjælp fra et menneske.
Gederne blev nu inddelt i to grupper, hvor de, én ged ad gangen, skulle forsøge at åbne kassen.
Den ene gruppe geder blev lukket inde i et rum sammen med plastikkassen og en testperson, som sad med ansigtet vendt mod kassen.
Den anden gruppe blev lukket inde i det samme rum, men her sad testpersonen med ansigtet vendt ind mod væggen og altså med ryggen til geden.
Det viste sig, at den første gruppe af geder kiggede oftere og i længere tid ad gangen på testpersonen i forhold til de geder, hvor testpersonen havde ryggen til geden.
Forskerne kunne dermed konkludere, at geder faktisk også forstår den mest fundamentale del af at kommunikere med øjnene, nemlig det, at man er nødt til at kunne se personen i øjnene.
Du kan se forsøget i videoen øverst i artiklen.
Studiet bidrager med interessant ny viden på området
Dette bliver særlig interessant, fordi geder ikke på samme måde, som eksempelvis hunde, er vores trofaste følgesvende, der følger os i hverdagen.
Ifølge forskerne stiller det nye studie altså spørgsmålstegn ved den opfattelse, at det kun er en bestemt form for selskab, der fører til, at dyr ved, hvordan de kan bruge deres øjne til at tale til mennesker.
Studiet er udgivet i tidsskriftet Biology Letters.