Fotokonkurrence viser den kostbare natur, vi skal passe på
De smukke billeder minder os alt det, vi er ved at sætte over styr.

To billeder. To motiver.

Det ene billede viser en plastikpose, der skvulper rundt i havet. Det andet en isbjørn, der leger jorden er giftig og hopper fra isflage til isflage.

Det ene motiv bliver mere og mere udbredt. Det andet kan blive et sjældent syn, hvis ikke vi passer på.

De to billeder har begge vundet priser ved The Nature Conservancy 2018 Photo Contest. 

Den internationale fotokonkurrence er en hyldest til livet på Den Blå Planet – men også en påmindelse om alt det, vi skal passe på.

Organisationen The Nature Conservancy (TNC) er nemlig sat i verden for at beskytte verdens natur.

Her kan du se vinderne fra de forskellige kategorier. Klik på topbilledet for at åbne galleriet og se flere flotte billeder.

foto galleri dyreliv planteliv se billeder af klimaforandringer

»En plastikpose i sit naturlige habitat, verdenshavene.« Sådan lyder den ironiske kommentar fra fotografen Aristo Risi til TNC. Hans billede har vundet i kategorien 'vand'. (Foto: Aristo Risi / TNC)

Fotografi er et fælles sprog

Den røde tråd i fotokonkurrencen er planetens ufattelige diversitet. Lige fra den mindste myg, der har søgt ly under en svampe-paraply, til de enorme naturkrafter, som er på spil, når en vulkan går i udbrud.

I år har dommerne valgt mellem rekordmange billeder. Med hele 57.480 billeder fra 135 forskellige lande er der næsten ikke det hjørne af verden, der ikke er repræsenteret: 

»Vi har vidunderlige deltagere fra hele verden, fra smukke vestlige landskaber til egern i en baghave i Østrig,« lyder det fra organisationens fotodirektør, Bill Marr, på TNC's hjemmeside:

»Fotografi er et fælles sprog for alle.«

foto galleri dyreliv planteliv se billeder af klimaforandringer

En mikroskopisk svampemyg har søgt ly under en svampe-paraply i Skotland. Billedet har ikke vundet, men fået dommernes særlige udmærkelse. (Foto: Duncan McNaught / TNC)

foto galleri dyreliv planteliv se billeder af klimaforandringer

Vulkanudbrud kan faktisk være med til at holde klimaforandringerne i skak. Billedet, som er vundet i kategorien 'landskaber', er taget i Colima i Mexico.  (Foto: Hernando Alonso Rivera Cervantes / TNC)

Naturens skattekiste

Årets hovedvinder viser en af de mange rigdomme fra UNESCO's Verdensarvsliste: Det naturskønne område Camargue i Sydfrankrig er ligeså kendt for sine heste som sine vådområder. 

Sølvmedaljen går til billedet med den ildevarslende titel 'Enden er nær'. Billedet viser en ensom isblok, der går sin smeltedød i møde efter et langt liv i Atlanterhavet. 

Tredjepladsen er mere opmuntrende. Billedet viser fotografens datter med en lille oksefrø, hun har fundet i en mudderpøl foran familiens hus.

Ifølge fotografen, Terra Fondriest, drømmer hendes datter om at åbne et rehabiliteringscenter for vilde dyr. Datteren repræsenterer et håb om, at fremtidens generationer vil sætte større pris på naturens rigdomme.

foto galleri dyreliv planteliv se billeder af klimaforandringer

Vinderbilledet er skudt i Camargue i Sydfrankrig. Camarguehesten er en af verdens ældste hestearter. (Foto: Camille Briottet / TNC)

foto galleri dyreliv planteliv se billeder af klimaforandringer

En ensom isblok går sin undergang i møde. Billedet er skudt på Island i sommeren 2017. (Foto: Andre Mercier / TNC)

foto galleri dyreliv planteliv se billeder af klimaforandringer

Den lille pige på årets tredjeplads er fotografens datter. Oksefrøen har hun fundet i en mudderpøl på vejen. (Foto: Terra Fondriest / TNC)

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk