Galleri: Disse vilde arter gemmer sig i Mols Bjerge
For de fleste er det ikke et svært valg, om man skal tage til den afrikanske savanne eller Mols Bjerge for at se på dyr, men faktisk gemmer den danske natur på flere fascinerende arter, end de fleste ved.

Selvom det nu er officielt, at ulven lever i Danmark, så er det ikke lige et dyr, man får øje på i naturen. Heller ikke bæveren eller grævlingen, som efter sigende skulle findes i den danske natur, er sådan lige til at spotte.

Til gengæld findes der masser af arter, som, du måske ikke vidste, fandtes, som du kan se i nationalparken Mols Bjerge. Du kan se nogle af de flotteste og sjoveste i galleriet øverst. 

En af de dyr, der er i området, er skovmågen. Og lige netop denne fugl har en af de lokale fundet en helt særlig måde at lokke frem. 

»Der er en dame, som bor i et skovområde i nærheden. Hun kontaktede museet for at høre, om vi ville se skovmågerne. Hun havde nemlig fundet ud af, at de godt kunne lide æbleskiver, så hun lokkede dem frem med æbleskiver,« fortæller Marianne Graversen, der er naturvejleder i Nationalpark Mols Bjerge.

Truede arters eneste levested

Naturen i Mols Bjerge er ganske speciel, og det gør, at nogle arter kun kan leve her. 

»Danmark blev dynget til af sand under sidste istid, og det har fordelt sig i nogle bakker. Sand kan ikke hænge så godt fast, så det er næringsfattigt. Nogle bakker vender mod syd og bliver varmet igennem, så de dyr, der kan leve her, kan ikke nødvendigvis leve andre steder,« fortæller Marianne Graversen.

Hun har netop udgivet bogen '99 arter i Nationalpark Mols Bjerge' i samarbejde med Naturhistorisk Museum, Aarhus, som kortlægger nogle af de arter, som netop lever i nationalparken.

Bogen er blandt andet et forsøg på at sætte fokus på truede plante-, dyre- og svampearter, men ifølge Marianne Graversen, er nogle af arterne så sjældne, at de ikke er kommet med i bogen.

Der er altså mulighed for at finde ultrasjældne arter i nationalparken.

mols bjerge dyr natur danmark mangfoldig dyreliv natur noma restaurant michelin myre

Dyrene i Mols Bjerge er ikke bare spændende at lede efter og se på. Nogle af dem smager også godt – som orangemyren, som Michelinrestauranten Noma har været kendt for at bruge. (Foto: Wikipedia Commons/Paz.ca)

Noma-myren lever i Mols Bjerge

Der er særligt én art, som er blevet ganske kendt som en gastronomisk delikatesse; nemlig orangemyren. Myren, som skulle dufte af citronskal, vandrer nemlig til dagligt rundt i Mols Bjerge.

Orangemyren blev for nogle år siden serveret på den verdenskendte restaurant Noma. Men hvis du ikke selv nåede at opleve myren på Noma, så kan du selv finde den i nationalparken. Her lever den sammen med bladlus, som den beskytter. Bladlusene betaler så sukkervand i beskyttelse til orangemyren. 

Du kan også møde sankthansormen, som kan lyse i mørket. Hunnernes bagdel kan nemlig lyse op, så hannerne kan finde dem på 50 meters afstand. 

Klam oplevelse at 'se' med hænderne

Du skal dog være lidt mere tilbageholden, hvis du får lyst til at plukke nogle af de farverige blomster i nationalparken. Flere af dem har nemlige afskyelige forsvarsmekanismer. For eksempel skulle planten stinkende skovnælde, ganske som navnet antyder, lugte rigtig fælt, hvis man plukker den. Faktisk lugter den af rævepis, for at være mere nøjagtig. 

Også blomsten tjærenellike skal man være varsom over for. Den har nemlig megt klæbende stængler, som insekter sidder fast i, når de prøver at kravle op for at spise nektaren.  

Du kan se nogle af de fantastiske arter i galleriet øverst i artiklen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker