Galleri: Arktiske 'issukkerknalder' vinder international fotokonkurrence
Fra mikroskopiske olivenoliedråber til gigantiske 'issukkerknalder'. Vinderne af Royal Societys årlige fotokonkurrence er kåret. Se de imponerende vinderbilleder i galleriet.

Det er de færreste, der får lov til at opleve Antarktis storslåede og barske natur på tæt hold.

Det fik Peter Convey i 1995, og heldigvis nåede han at forevige en flyvetur over kontinentets sydlige halvø. 

Hans 22 år gamle foto 'Icy sugar cubes' har nemlig lige vundet hovedprisen i Royal Societys årlige fotokonkurrence.

'Issukkerknalder' er et udsædvanligt fænomen

Peter Conveys vinderfoto kunne til forveksling ligne et modelfly, der flyver over en enorm skål med sukkerknalder. Flyvemaskinen giver en fornemmelse af de ekstreme størrelsesforhold på det antarktiske kontinent. 

De enorme 'issukkerknalder' er et usædvanligt naturfænomen. Det forekommer, når flere isspalter krydser hinandens veje, fordi en iskappe har strukket sig i forskellige retninger hen over en underliggende forhøjning. 

Udover hovedprisen har Peter Conveys foto vundet inden for kategorien 'Geovidenskab og klimatologi'. Det 22 år gamle foto har vundet blandt mere end 1.100 billeder – flere end nogensinde i fotokonkurrencens historie. 

Klimaforandringer spøger i vinderfoto

Årets øvrige vinderbilleder inkluderer blandt andet Antonia Doncillas foto 'Respiro', der har vundet inden for kategorien 'Adfærd'.

På billedet kigger en ensom isbørn ned i det arktiske hav mellem Grønland og Svalbard. Isbjørnen har været heldig at finde et stykke is at sidde på. På grund af klimaforandringer smelter isen, og mange isbjørne må svømme forgæves og drukner i havet. 

Se Antonia Doncillas isbjørnebillede og de andre flotte vinderbilleder inden for kategorierne 'Astronomi', 'Økologi og miljøvidenskab' og 'Mikro-billeder' ved at klikke på galleriet ovenfor. 

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.