Galleri: Arktiske 'issukkerknalder' vinder international fotokonkurrence
Fra mikroskopiske olivenoliedråber til gigantiske 'issukkerknalder'. Vinderne af Royal Societys årlige fotokonkurrence er kåret. Se de imponerende vinderbilleder i galleriet.

Det er de færreste, der får lov til at opleve Antarktis storslåede og barske natur på tæt hold.

Det fik Peter Convey i 1995, og heldigvis nåede han at forevige en flyvetur over kontinentets sydlige halvø. 

Hans 22 år gamle foto 'Icy sugar cubes' har nemlig lige vundet hovedprisen i Royal Societys årlige fotokonkurrence.

'Issukkerknalder' er et udsædvanligt fænomen

Peter Conveys vinderfoto kunne til forveksling ligne et modelfly, der flyver over en enorm skål med sukkerknalder. Flyvemaskinen giver en fornemmelse af de ekstreme størrelsesforhold på det antarktiske kontinent. 

De enorme 'issukkerknalder' er et usædvanligt naturfænomen. Det forekommer, når flere isspalter krydser hinandens veje, fordi en iskappe har strukket sig i forskellige retninger hen over en underliggende forhøjning. 

Udover hovedprisen har Peter Conveys foto vundet inden for kategorien 'Geovidenskab og klimatologi'. Det 22 år gamle foto har vundet blandt mere end 1.100 billeder – flere end nogensinde i fotokonkurrencens historie. 

Klimaforandringer spøger i vinderfoto

Årets øvrige vinderbilleder inkluderer blandt andet Antonia Doncillas foto 'Respiro', der har vundet inden for kategorien 'Adfærd'.

På billedet kigger en ensom isbørn ned i det arktiske hav mellem Grønland og Svalbard. Isbjørnen har været heldig at finde et stykke is at sidde på. På grund af klimaforandringer smelter isen, og mange isbjørne må svømme forgæves og drukner i havet. 

Se Antonia Doncillas isbjørnebillede og de andre flotte vinderbilleder inden for kategorierne 'Astronomi', 'Økologi og miljøvidenskab' og 'Mikro-billeder' ved at klikke på galleriet ovenfor. 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.