Gådefulde objekter bevæger sig om det store sorte hul i Mælkevejens centrum

De gådefulde 'G-objekter' er formentlig opsvulmede stjerner, fortæller forskere. (Grafik: W.M. Keck Observatory)

De gådefulde 'G-objekter' er formentlig opsvulmede stjerner, fortæller forskere. (Grafik: W.M. Keck Observatory)

Kilde: 
11 juni 2018
Mælkevejens centrum er fyldt med mysterier, og flere af dem kredser om det gigantiske sorte hul, Sagittarius A*, der udgør vores galakses midte.
En håndfuld mystiske objekter, der ligner en form for støvskyer, men opfører sig som stjerner, er blevet set bevæge sig omkring Sagittarius A*, og nu har forskerne et bud på, hvad de er. Det skriver Science Alert.
Objekterne bliver kaldt 'G-objekter', og indtil videre kender man til fem af dem.
»Vores syn på G-objekterne er, at de er oppustede stjerner - stjerner, der er blevet så store, at tidevandskræfterne fra det centrale sorte hul kan trække stof ud af deres stellare atmosfærer, når de kommer tæt nok på, men som har en stjernekerne med tilstrækkelig masse til at forblive intakte,« siger professor Mark Morris fra UCLA, der har været med i studiet.
Desuden har man set, at der fra objekterne udspringer en mængde energi, der er større end hos en normal stjerne, og derfor lyder forskernes teori, at der kan være tale om en form for fusionerede stjerner.
Hvis to stjerner i kredsløb om hinanden stødte sammen, ville det netop resultere i et enkeltobjekt, der over millioner af år ville svulme op, før det 'faldt til ro' igen og blev til en stjerne i normalstørrelse - og derfor ligner objekterne støvskyer, forklarer forskerne ifølge Science Alert.
De såkaldte binære stjernesystemer, regner man med, er blevet presset til at fusionere via deres interaktion med det sorte hul, og der kan derfor være tale om den samme proces, som man har opdaget gennem gravitationsbølger ved fusioner mellem sorte huller.
Studiets resultater er blevet præsenteret ved en pressekonference under det 232. American Astronomical Society Meeting. Studiet er dog endnu ikke udgivet i et tidsskrift, hvor andre forskere godkender kvaliteten af arbejdet i et såkaldt peer-review, så studiet lægger op til diskussion blandt astronomerne på konferencen.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.