Gå efter dansk frugt og grønt, og undgå sprøjterester
29 november 2016

Hvis du putter frugt og grønt fra Danmark i din indkøbskurv, får du også færre pesticidrester med hjem. Det viser en ny rapport fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet, skriver DTU i en pressemeddelelse.

Rapportens konklusioner bygger på 2.585 prøver, som er undersøgt for rester af mere end 300 pesticider. I alt indeholdt 98 procent af prøverne enten ingen eller sprøjterester under grænseværdierne.

Vil man helt undgå pesticidrester, skal man vælge økologisk, påpeger forskerne bag rapporten.

Forskerne har udvalgt 25 fødevarer, som danskerne får 95 procent af deres samlede pesticidindtag fra, samt fødevarer, hvor der er størst risiko for at finde pesticidrester. Her kunne forskerne ifølge pressemeddelelsen se, at sprøjterester oftere blev fundet i prøver af konventionelt dyrket frugt (67 procent) end i prøver af konventionelt dyrkede grøntsager (39 procent).

I forhold til grøntsager finder forskerne sprøjterester i 50 procent af prøverne fra grøntsager, dyrket i EU. Dette tal er 42 procent for grøntsager dyrket uden for EU.

I de seneste fem år har man hos DTU og Fødevarestyrelsen ikke fundet sprøjterester over de tilladte grænseværdier i dansk frugt.

Du kan læse hele rapporten ‘Pesticidrester i fødevarer 2015’ her.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.