Halvt så stort som Fyn: Gigantisk isbjerg er brækket af i Antarktis
isbjerg d28 bræk

Her viser et satellitbillede, hvordan isbjerget D28 brækkede af ishylden The Amery Shelf i Antarktis. (Foto: Sentinel-1 images processed by Stef Lhermitte (TUDelft).

Her viser et satellitbillede, hvordan isbjerget D28 brækkede af ishylden The Amery Shelf i Antarktis. (Foto: Sentinel-1 images processed by Stef Lhermitte (TUDelft).

Kilde: 
01 oktober 2019

Et isbjerg på 315 milliarder tons er netop brækket af i Antarktis. Dermed har 'The Amery Ice Shelf' i Antarktis skabt sit største isbjerg i over 50 år. 

Det skriver BBC. 

Det nye isbjerg, der fylder cirka 1.636 km2, har fået navnet D28. Bjerget er halvt så stort arealmæssigt som Fyn, og på grund af dets store størrelse vil bjerget blive overvåget og sporet, fordi det i fremtiden kan udgøre en fare for skibsfarten.

 

(Foto: Sentinel-1 images processed by Stef Lhermitte (TUDelft).

Ikke siden begyndelsen af 1960’erne er der kommet så stort et isbjerg ud af The Amery Ice Shelf. Et isbjerg, der brækkede løs dengang, fyldte hele 9.000 km2.

The Amery Ice Shelf er den tredjestørste ishylde i Antarktis, og den er ifølge mediet en vigtig dræningskanal. En ishylde er en platform med flydende is.

Vi har tidligere her på Videnskab.dk skrevet om et andet isbjerg, der brækkede af fra Antarktis, og som var endnu større. Det kan du læse mere om i artiklen: Afknækket isbjerg kan forandre Antarktis fundamentalt.

Den var dog ikke fra The Amery Ice Shelf, og derfor er D28 altså den største til at brække af denne ishylde i 50 år.

LÆS OGSÅ: Endnu et 'perfekt' firkantet isbjerg er dukket op i Antarktis - hvad er forklaringen?

Men bjerget er ikke brækket af som en konsekvens af klimaforandringer.

Hylden opretholder sin ligevægt ved at miste bjerge ud i havet, og derfor vidste forskere, at dette bræk ville komme, skriver mediet.

Professor ved Scripps Institution of Oceanography, Helen Amanda Fricker, fortæller til BBC, at der ikke er nogen sammenhæng mellem D28 og klimaforandringer. 

Satellitdata har siden 1990’erne vist, at ishylden Amery stort set er i balance med sine omgivelser, på trods af at der har været en stærk overfladesmeltning om sommeren. 

»Selvom der er meget at bekymre sig om i Antarktis, er der ingen grund til alarm for netop denne ishylde,« siger Fricker til BBC. 

LÆS OGSÅ: NASA advarer: Isbjerg større end New York løsner sig i Antarktis

LÆS OGSÅ: NASA deler de første luftfotos af mega-isbjerg på vej væk fra Antarktis

mho

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.