Fupforsker får bøde for falsk chokoladestudie
23 september 2016

Chokolade slanker. Sådan lød den opsigtsvækkende konklusion på et studie fra sidste år, og inden længe havde budskabet bredt sig til tv-programmer og aviser i mere end 20 lande, blandt andet forsiden af den store tyske boulevardavis Bild.

Men der var et lillebitte problem: Det passede ikke.

LÆS OGSÅ: Fupforsker: Jeg snød millioner til at tro, at chokolade slanker

Biolog og videnskabsjournalist John Bohannon samt fysiker Gunter Frank havde designet forsøget bag undersøgelsen til at give upålidelige resultater.

Målingerne var simpelthen de rene lottokuponer, forklarede Bohannon, som ønskede at udstille, hvor let det er at få dårlig forskning kolporteret af ukritiske medier. Det lykkedes i stor stil.

Men nu rammer mediestuntet Bohannons makker Gunter Frank i hovedet som en boomerang, skriver retractionwatch.com.

Fysikeren er således blevet idømt en bøde på 500 euro (ca. 3727 kroner) af en tysk statsadvokat, som vurderede, at Frank brød det etiske kodeks ved at lade frivillige medvirke i studiet i falsk tro.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du at blive snydt af dårlig videnskab i medierne

De 16 forsøgspersoner, som skulle følge en fastlagt diæt over tre uger og afgive blod undervejs, kendte nemlig ikke til forsøgets egentlige formål, og dermed havde Gunter Frank frataget dem deres selvbestemmelsesret, mente statsadvokaten.

»Studiets formål handlede ikke om chokolades slankende potentiale, men om visse medier og menneskers godtroenhed, når det kommer til påståede videnskabelige resultater. Den tiltalte skjulte dette faktum for studiets deltagere, hvorfor deres samtykke må betragtes som ugyldigt,« hedder det i retsdokumenterne, som retractionwatch.com har haft adgang til.

»Undersøgende journalistik bør aldrig gå så langt, at forsøgspersoners selvbestemmelsesret bliver tilsidesat.«

Gunter Frank accepterede bøden, men har ikke villet udtale sig til retractionwatch.com. Det har til gengæld John Bohannon:

»Det er godt at se, at bureaukratiet fungerer i Tyskland – og endnu bedre, at processen ikke mundede ud i en overreaktion.«

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.