Fra champagne til sæbebobler: Den fascinerende videnskab bag bobler
Bobler er et hyper-interessant videnskabeligt fænomen i mange forskellige sammenhænge. Forstå hvorfor her.

Der nørdes igennem i denne TED Talk med Li Wei Tan, der er forsker i bobler og substanser på Institute of Materials Research and Engineering i Singapore. (Video: TED Talk)

Der nørdes igennem i denne TED Talk med Li Wei Tan, der er forsker i bobler og substanser på Institute of Materials Research and Engineering i Singapore. (Video: TED Talk)

Hvilken funktion har boblerne i champagne? Hvad kan containerskibe bruge en pingvin-inspireret boble-teknologi til? Og hvordan kan mikrobobler bruges i fremtidens medicin?

»Der findes meget fascinerende videnskab om bobler, og de kan for eksempel bruges som problemløsningsværktøjer i mange vidt forskellige sammenhænge,« fortæller Li Wei Tan i denne TED Talk.

Hun forsker i bobler og substanser på Institute of Materials Research and Engineering i Singapore, og i denne video nørder hun fysikken bag bobler helt igennem.

LÆS OGSÅ: Hvorfor stiger øl-bobler fra samme sted i glasset?

TED Talks på ForskerZonen
  • ForskerZonen håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
  • TED Talks-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen er nonprofit.

Bobler er problemløsere

En boble er helt grundlæggende en lille mængde luft omgivet af en tynd, kugleformet væskehinde - typisk vand.

Vandmolekyler søger altid ind mod et centrum, og det skaber princippet, som vi kender som overfladespænding.

Overfladespændingen vil altid prøve at finde den mest effektive geometriske form, og det gør matematikken bag bobler interessant, fortæller Li Wei Tan.

»Du kan tænke på bobler som en matematisk problemløser. En boble prøver ubønhørligt at opnå en perfekt geometrisk form,« forklarer hun og tilføjer:

»For eksempel er en kugle den form, der har mindst overfladeareal for en given volumen. Det er derfor, at en boble altid er kugleformet.«

Når man laver sæbebobler bliver boblerne mere elastiske, og derfor kan man for eksempel bruge sæbebobler til at finde den korteste vej mellem flere punkter, hvilket Li Wei Tan viser i videoen.

LÆS OGSÅ: Afslørende optagelser: Bobler får afkom

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Kongepingviner og containerskibe

Bobler har mange egenskaber, og det har kongepingvinen blandt andet formået at udnytte.

Kongepingvinen kan dykke flere hundrede meter under havoverfladen, og en af hemmelighederne bag er dens geniale måde at udnytte bobler på.

De oplagrer luft under deres fjer, inden de dykker, og så frigør de gradvist en sky af bobler. Det reducerer massefylden af vand omkring dem, hvilket gør det nemmere at svømme gennem vandet, og gør det muligt at øge hastigheden med mindst 40 procent, forklarer Li Wei Tan.

Denne mekanisme har man kopieret i skibsfarten, hvor man har udviklet et system til store containerskibe. Systemet reducerer vandets modstand og kan nedsætte energiforbruget med op til 15 procent.

Kongepingvinger og containerskibe er kun et par af de punkter, som Li Wei Tan berører i forbindelse med sin fascination af bobler. 

Hvis din nysgerrighed er tændt, så se resten af videoen og få den stimuleret. Du kan både lære om champagnebobler og mikrobobler i medicin.

LÆS OGSÅ: Derfor falder boblerne i Guinness nedad

LÆS OGSÅ: Bobler i havvand kan smadre skruen på et skib

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.