Forsvundet siden 1800-tallet: Forskere finder ansigtsløs fisk igen
ansigtsløs fisk ekspedition australien opdagelse

Den ansigtsløse fisk blev sidst set i 1873 i Papa Ny Guinea, da en ekspedition på skibet HMS Challenger lagde vejen forbi. (Foto: John Pogonoski/ABC)

Den ansigtsløse fisk blev sidst set i 1873 i Papa Ny Guinea, da en ekspedition på skibet HMS Challenger lagde vejen forbi. (Foto: John Pogonoski/ABC)

Kilde: 
31 maj 2017

En australsk marineekspedition har bare to uger efter sin begyndelse fundet en hel række vilde havdyr – deriblandt en ansigtsløs fisk, der ikke er set siden slutningen af 1800-tallet. Det skriver ABC.net.au

Det er en række forskere ombord på den såkaldte CSIRO's Investigator, der har gjort opdagelserne i begyndelsen af den flere måneder lange mission, der skal afdække havet og havbundens liv i ned til fire kilometers dybde.

Området, forskerne dækker, går fra Launceston på det nordlige Tasmanien til det centrale Queensland, der ligger på nordøstsiden af Australiens store fastland. Ved hjælp af net og undervandskameraer kan de undersøge dele af det, de kalder de mest uudforskede hav i verden. 

Og selv om missionen først lige er begyndt, har forskerne allerede fundet interessante dyr som blandt andet blinde havedderkopper og røde stenkrabber med pigge.

»Vi har set helt fantastiske ting. På videokameraet har vi set en chimaera suse forbi – de er meget, meget sjældne i australske vande. Vi har set fisk med lysfølsomme plader på toppen af hovedet, trefodede fisk, der sidder på deres finner og vender mod strømmen,« siger Di Bray, der arbejder på Museums Victoria, til ABC.net.au

ansigtsløs fisk ekspedition australien opdagelse

Her ses den ansigtsløse fisk, som forskerne fandt ud for Jervis Bay. (Foto: John Pogonoski/ABC)

Alligevel er det vildeste frem til nu fundet af den ansigtsløse fisk, forklarer hun. Den blev fundet ud for Jervis Bay i New South Wales på 4.000 meters dybde. Den har en mund på undersiden, men man kan ikke se hverken ansigt, øjne eller næsebor.

Tim O'Hara, der er forskningsleder på skibet og også arbejder på Museums Victoria, siger ifølge Phys.org, at dyr, der lever på så store dybder, ofte ikke har øjne, fordi det er så mørkt. Mange dyr laver også deres eget lys med bioluminescens på disse dybder.

Sidst, denne fisk blev set, var i 1870'erne, da en forskningsmission på HMS Challenger fandt en ud for Papa Ny Guinea.

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.