Forsvundet kontinent fundet i Det Indiske Ocean

Video: Wits University

03 februar 2017

På bunden af Det Indiske Ocean, under den tropiske ferieø Mauritius, gemmer sporene af et tabt kontinent sig. Det fortæller et internationalt forskerhold fra blandt andet University of the Witwatersrand i Sydafrika overraskende, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Forskerne har døbt det tabte kontinent 'Mauritia' og fremlagt beviserne for deres opdagelse i et studie i tidsskriftet Nature Communications.

Du kan se en præsentation af fundet ved at klikke på videoen øverst i artiklen.

LÆS OGSÅ: Ny teori: Island ligger oven på sunket mikrokontinent

Forskerholdet baserer deres opdagelse på krystaller af silikatmineralet zirkon, der er blevet udspyet under vulkanudbrud omkring Mauritius.

Øen Mauritius er ikke mere end ni millioner år gammel, men forskerne har dateret zirkon-krystallerne til at være tre milliarder år gamle.

Derfor kan de ikke stamme fra selve øen Mauritius, men må stamme fra et andet kontinent, mener forskerne.

mauritia kontinent indiske ocean

Forskerne mener at have fundet spor af Mauritia, der menes at have udgjort området omkranset af den stiplede linje, i Det Indiske Ocean. (Illustration: Nature Communications)

I 2013 fandt forskere også spor af oldgammelt zirkon i Mauritius' strandsand. Mange forskere påpegede dengang, at sandet lige så vel kunne være blæst til Mauritus med vinden eller endda være båret dertil af andre forskere.

LÆS OGSÅ: Se Jordens tektoniske pladeres imponerende rejse

Men de nye fund er for store til at kunne være båret af vinden, og dermed er det nu sikkert, at der virkelig gemmer sig rester af et oldgammelt kontinent i Det Indiske Ocean, mener forskerne.

Mauritia blev oprindelig dannet, da et stykke jordskorpe rev sig løs fra superkontinentet Gondwanaland, der eksisterede for mere end 200 millioner år siden.

Gondwanaland delte sig sidenhen op i det, der i dag er Afrika, Sydamerika, Antarktis, Indien og Australien.

LÆS OGSÅ: Bornholm har sandsynligvis været en del af Sydamerika

LÆS OGSÅ: Store opdagelser: Pladetektonik - den dynamiske Jord

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.