Forstår du heller ikke den store astro-nyhed? Forskerne forklarer
Tyngdebølger, neutronstjerner og elektromagnetiske målinger. Forskerne er helt oppe at ringe, men hvad kan vi andre dødelige egentlig bruge mandagens store astrofysiske nyhed til? To forskere sidder klar til at svare på spørgsmål.
Tyngdebølger gravitationsbølger gravitationelle bølger neutronstjerner kolliderende stjerner kollision

Noget vildt er sket i rummet, og forskerne siger, at det er banebrydende. Men hvad betyder det for dig og mig? (Illustration: Shutterstock/Videnskab.dk)

Noget vildt er sket i rummet, og forskerne siger, at det er banebrydende. Men hvad betyder det for dig og mig? (Illustration: Shutterstock/Videnskab.dk)

Ændret kl 13:00: Chatten er slut! Men du kan stadig se og høre forskernes svar i videoen herover.

For et par dage siden blev en gigantisk astrofysisk nyhed offentliggjort: Signalet fra sammenstødet mellem to neutronstjerner er for første gang blevet målt i både lyd og lys.

Forskerne kunne slet ikke få armene ned, men mange udenforstående havde svært ved at forstå det fantastiske i det. For hvad betyder det for os mennesker her på Jorden? Hvordan skal det hjælpe os med at redde planeten, komme epidemier og antibiotikaresistens til livs, og får det overhovedet nogen som helst betydning for folk, der ikke er astrofysikere?

Stil spørgsmål til forskerne

Hvis du har spørgsmål til professor Jens Hjorth og ph.d.-studerende Jonatan Selsing, kan du enten skrive dem i kommentarfeltet under denne artikel, i en mail til redaktion@videnskab.dk eller på Facebook, når feedet går live onsdag kl. 12:30.

Begge forskerne har været involveret i arbejdet med den nyeste tyngdebølgemåling, som du kan læse meget mere om i artiklen 'Sensationel tyngdebølgemåling åbner nyt kapitel i udforskningen af rummet'.

Videnskab.dk har sat to astrofysikere i den varme stol og bedt dem besvare alle de spørgsmål, du overhovedet kan komme i tanke om at stille dem om den nylige tyngdebølgesensation. Inklusive hvorfor det overhovedet er en sensation.

Det sker kl. 12:30 i denne artikel, hvor livefeedet ovenover fra Facebook bliver aktivt, når livechatten går igang.

Du kan også følge med direkte inde på vores Facebook-side.

Ingen spørgsmål er for små

Det er professor Jens Hjorth og ph.d.-studerende Jonatan Selsing, begge fra grundforskningscenteret Dark Cosmology Centre (DARK) på Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet, som stiller op til at besvare spørgsmål.

De har begge været involveret i at bearbejde det massive datasæt fra den nyeste tyngdebølgemåling, som tikkede ind 14. august og blev offentliggjort mandag 16. oktober kl. 16.

Du kan læse mere om, hvordan det forløb, i artiklen 'Årets astronyhed: »Det bliver ikke meget større«'.

Jonatan Selsing har speciale i den kemiske sammensætning af rummet, og Jens Hjorth er særligt specialiseret i gammaglimt og mørkt stof, men ingen spørgsmål er for 'små' til de to, når først livechatten er igang. Chatten kommer til at køre i en halv times tid.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker