Forstå problemet med plastik i én enkelt grafik
Hvis du også synes, at udfordringen med plastik kan være kringlet og kompleks, så har vi opsummeret hele problemet i én enkelt grafik.

Plastik er smart, men det er også blevet den store skurk på grund af forurening. Se med i videoen og forstå én gang for alle, hvad problemet med plastik er, og hvordan vi fikser det. (Video: Tjek/Videnskab.dk)

Plastik er smart, men det er også blevet den store skurk på grund af forurening. Se med i videoen og forstå én gang for alle, hvad problemet med plastik er, og hvordan vi fikser det. (Video: Tjek/Videnskab.dk)

FN-landene har netop vedtaget, at der skal laves bindende mål for at nedbringe mængden af plastikforurening.

Der er dog ikke kommet nogen konkrete løsninger på bordet endnu, så derfor har vi set nærmere på det problem, som FN nu vil bekæmpe.

Plastik er smart og har gjort vores liv lettere på utallige måder - men plastik er også hurtigt blevet fremhævet som den store skurk.

Plastikaffald flyder overalt, og der er nærmest ikke et hjørne af kloden, hvor du ikke kan finde mikroplast. Altså mikroskopiske plastikpartikler.

Det er et komplekst problem, men heldigvis har vi kogt hele problemstillingen ned til en enkelt grafik i den nye video fra Tjek, der er Videnskab.dk’s YouTube-kanal, som formidler spændende forskning til unge. Hvis du forstår den grafik, har du også fuldstændig styr på problemet med plastik. 

Smart og dum plastik

Grafikken er baseret på et videnskabeligt studie, som har undersøgt, hvad der er sket med al plastik produceret i hele verden fra 1950-2015. Det løber op i 8.300 millioner tons, hvilket svarer til Eiffeltårnet gange 821.782. 

Al den plastik har vi brugt til alle mulige smarte ting, som har givet os billige og holdbare produkter. Alt fra byggematerialer til elektronik. Vi har også produceret kolossale mængder 'dum' plastik, som bliver brugt en enkelt gang og smidt direkte ud. Det er tilfældet for 70 procent af al plastik. 

Her er der tale om for eksempel plastfolie og de ultraskrøbelige plastikposer fra grøntafdelingen i dit supermarked. 

Videnskab på YouTube


Tjek er Videnskab.dk's unge-magasin på YouTube.

Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge. 

Læs mere i artiklen Videnskab.dk lancerer YouTube-kanal om sundhed.

Plastikaffald overalt

Problemet med al den 'dumme' plastik bliver tydeligt, når vi ser på, hvad der sker, når den bliver smidt ud.

En mindre andel af den globale plastikmængde bliver brændt af, hvilket jo udleder CO2, men langt størstedelen er landet på lossepladsen eller er endt ude i naturen.

Det er tilfældet for hele 4.600 millioner tons plastikaffald, hvilket har gjort, at vi støder på plastikaffald overalt. 

Plastikaffald overlever lang tid i naturen og bliver langsomt nedbrudt til mikroplast, som har fundet vej til nærmest alle hjørner af kloden. Fra bunden af havet til toppen af Mount Everest og selv inde i vores egen krop. 

Vi mangler stadig meget viden om, hvordan mikroplastik påvirker os, men forskerne er bekymrede.

Genbrug og genanvendelse halter efter

Den logiske løsning er jo at smide vores plastik i affaldscontaineren til plastik, men det har sine helt egne udfordringer. Det er kun meget lidt plastik på verdensplan, som bliver genbrugt. Selvom vi efterhånden er blevet bedre til at genbruge plastik her i Danmark, så er plastik jo et globalt problem.

I videoen går vi meget dybere ind i udfordringerne, men vi ser også på, hvordan løsningen på problemet med plastik kunne se ud. Hvis du gerne vil have styr på problemet med plastik én gang for alle, så er det blot at gå i gang med videoen i toppen af artiklen. 

De informationer, vi præsenterer i videoen, har vi fra følgende forskere: 

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk